Videospeler inladen...

Trump wil Amerikaanse soldaten aan de grens met Mexico stationeren

Donald Trump wil Amerikaanse soldaten aan de grens met Mexico stationeren. Dat heeft de Amerikaanse president gezegd tijdens een ontmoeting met Baltische leiders. Op die manier wil hij de VS tegen illegale migratie beschermen.

Dat Trump een muur wil bouwen op de grens tussen de VS en Mexico is al langer bekend. Maar de bouw laat op zich wachten en dat zint de president niet. Hij wil in afwachting ook Amerikaanse soldaten aan die grens stationeren. Volgens hem hebben zijn voorgangers dat niet gedaan. " We hebben dat nog niet gedaan, of toch zeker niet heel vaak", zei hij.

Maar uit de feiten blijkt dat niet alleen Trumps voorgangers George W. Bush en president Obama militiaren naar de grens hebben gestuurd, ook Trumps eigen minister van Energie Rick Perry, heeft in 2014 als gouverneur van Texas 1.000 veiligheidsmensen naar de grens gestuurd in Rio Grande Valley, de drukste oversteekroute tussen Mexico en de VS. 

Waar gaat de karavaan heen?

De voorbije dagen had Trump  al fel uitgehaald naar Mexico omdat het land meer dan 1.000 migranten uit Centraal-Amerika tot in Oaxaca heeft laten doorreizen . Trump zei dat de karavaan intussen is opgebroken en hij liet verstaan dat hij er een nieuw bewijs in ziet dat de muur die hij wil bouwen noodzakelijk is.

Maar volgens de organisator van de karavaan had die niet de bedoeling om door te steken naar de VS. Ze zou eindigen tijdens een symposium voor migrantenrechten later deze week in de deelstat Puebla in Centraal-Mexico.  De Mexicaanse overheid heeft wel de namen genoteerd van de deelnemers en hen een tijdelijk transitvisum gegeven waardoor ze ofwel asiel mogen aanvragen in Mexico, of doorreizen naar de VS om daar asiel aan te vragen. 

Mexico en Honduras willen uitleg

Mexico heeft na de uitspraak van Trump om uitleg gevraagd.  Mexicaanse functionarissen laten verstaan dat Trump het nieuws over de karavaan heeft overdreven om meer druk uit te oefenen op Mexico om het vrijhandelsakkoord NAFTA te heronderhandelen. 

De regering van Honduras, waar de meeste migranten van de karavaan vandaan komen, is verbolgen over het dreigement van Trump om de hulp op te schorten. "We hebben onze emigratiepolitiek wel onder controle", heeft de regeringswoordvoerder gezegd, "door het geweld te bestrijden en onze economie te doen groeien. "

Meest gelezen