Archieffoto

Turkije bouwt eerste kerncentrale met Russische steun

Een Turkse droom gaat in vervulling met de hulp van Rusland.  Turkije is gestart met de bouw van een eerste kerncentrale  in de zuidelijke provincie Mersin, vlakbij de kust van de Middellandse Zee.  Tegen 2023 zal de kerncentrale bedrijfsklaar zijn.

De Russische president Vladimir Poetin is begonnen aan zijn tweedaagse trip naar Turkije. Poetin landde rond de middag in Ankara. Meteen gingen de Russische president en zijn Turkse gastheer Erdogan over tot de orde van de dag. Met name de triomfantelijke aankondiging dat Turkije zijn eerste kerncentrale bouwt met Russische steun en technologie. De ceremonie vond plaats op de werf waar de kerncentrale zal gebouwd worden en was rechtstreeks op de Turkse tv te zien.

Turkije droomt al bijzonder lang van een eerste kerncentrale.  Ankara kampt met een nijpend gebrek aan energiebronnen. Naarmate de Turkse economie groeit wordt dat probleem groter. Turkije moet steeds grotere hoeveelheden aardolie en aardgas invoeren en wordt zo afhankelijker van andere staten.  Rusland komt nu dus een handje toesteken. De centrale in Akkuyu moet bedrijfsklaar zijn over vijf jaar. Meteen na de aankondiging kwamen de eerste betonmolens de werf opgereden.

Morgen wordt de belangrijkste dag van de Turks-Russische top. Dan komt ook de Iraanse president Hassan Rohani naar Ankara. Turkije, Rusland en Iran gaan dan praten over de crisis in Syrië. De drie staten spelen een hoofdrol in het Syrische conflict.

Ook meer militaire samenwerking

De Turkse president Erdogan zei ook dat Turkije en Rusland meer militair gaan samenwerken.  In december 2017 besloot Turkije het Russische luchtverdedigingssysteem S-400 te kopen.  De westerse defensiegemeenschap NAVO, waar Turkije deel van uitmaakt, maakt zich trouwens zorgen over die aankoop.  Erdogan deed er nu op een persconferentie nog een schep bovenop, door te zeggen dat hij graag meer militaire overeenkomsten met Rusland wil afsluiten.

Meest gelezen