Voor het eerst meer faillissementen in Brussel dan in Wallonië

Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar waren er meer faillissementen in het Brussels Gewest dan in heel Wallonië. Dat blijkt uit cijfers van informatiebureau Graydon. De reden is een verandering in het beleid van de rechtbank van koophandel.  

Brussel domineert al een tijdje de faillissementscijfers, maar terwijl het in de andere gewesten de goede kant uitgaat, blijft de toestand in de hoofdstad dramatisch.

"Afgelopen trimester kent het Brussels Gewest de zwaarste periode ooit met 860 faillissementsuitspraken. Een stijging met 63,8 procent in vergelijking met vorig jaar", zegt Eric Van den Broele, senior manager bij Graydon. Volgens Van den Broele is het de eerste keer dat er meer ondernemingen over de kop gaan in Brussel dan in Wallonië. De stijging doet zich in alle sectoren voor.

Toch betekenen de slechte cijfers niet dat het dramatisch slecht gaat met de Brusselse economie. Graydon meent dat de oorzaak vooral te vinden is in een wijziging van het beleid van de rechtbank van koophandel in Brussel. 

"In de faillissementscijfers zien we een verhoging van het aantal bedrijven die wij identificeren als fraudegevoelig", legt Van den Broele uit. De rechtbank in Brussel lijkt die bedrijven dus nu meer te viseren, waardoor ze veel meer dan normaal opduiken in de statistieken.

Dat de Brusselse cijfers een vertekend beeld geven, blijkt uit de cijfers in Vlaanderen en Wallonië. Daar daalt het aantal faillissementen, respectievelijk met 11 en 2,4 procent.

Meest gelezen