Videospeler inladen...

Wekenlange staking bij de Franse spoorwegen begint

In Frankrijk is een grote staking begonnen bij de spoorwegen. De vakbonden willen tot eind juni 2 op de 5 dagen actievoeren, en vandaag is de eerste dag. De bonden protesteren zo tegen hervormingsplannen die president Emmanuel Macron tijdens z'n verkiezingscampagne al aangekondigd had. 
 

Volgens de vakbonden zal de openbare dienstverlening er sterk op achteruit gaan, als de regering haar plannen doorvoert.

Correspondent Frank Renout trok vanmorgen naar Gare de Lyon in Parijs. "Er zijn heel weinig reizigers. De enige die hier vanmorgen rondhangen, zijn toeristen met zware koffers. De Fransen zelf wisten al lang waar ze zich aan mochten verwachten."

"Het is de eerste echte grote krachtproef voor president Macron", legt Renout uit. "De president wil koste wat het kost het spoorbedrijf hervormen. Volgens Macron is de SNCF, het Franse spoorbedrijf, niet klaar voor deze eeuw, en daar wil hij verandering inbrengen."

Onder meer aan het statuut van het personeel zou geraakt worden. Door de liberalisering van het spoorverkeer moet de SNCF kunnen concurreren met andere spelers, vindt de president.

Daarom hebben de bonden de handen in elkaar geslagen: "De volgende drie maanden willen ze twee dagen per week staken, om president Macron op andere gedachten te brengen."

De gevolgen zijn duidelijk merkbaar. Bij de regionale treinen rijdt maar een op de vijf, bij de TGV's wel nog meer. De treinen vanuit ons land, Thalys en Eurostar, rijden zo goed als normaal. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen