"Brussel was heel lang de regio waar vennootschappen kwamen sterven"

Jarenlang konden dubieuze vennootschappen in Brussel ongestoord hun gang gaan, met allerlei misbruiken en fraudecarrousels tot gevolg. Sinds kort worden ze, geholpen door een nieuwe wet, wel aangepakt, wat leidt tot een grote stijging van het aantal faillissementen in Brussel. "We moeten nog heel wat oude brol opkuisen", reageert de voorzitster van de Brusselse rechtbank van koophandel.

Gisteren deden de faillissementscijfers van het onderzoeksbureau Graydon toch wat wenkbrauwen fronsen. "Voor het eerst zijn er in Brussel meer faillissementen dan in Wallonië", klonk het. Vreemd, want het gaat toch goed met de economie en daar moet toch ook Brussel van profiteren?

De grote stijging van het aantal faillissementen in Brussel is dan ook geen economisch gegeven, maar wel een juridisch gevolg. "We zijn oude brol uit het verleden aan het opruimen", legt Gaby Van Den Bossche uit, de voorzitster van de Nederlandstalige rechtbank van koophandel.

Brussel was heel lang de regio met de minste controles

Gaby Van Den Bossche, voorzitster van de Brusselse rechtbank van koophandel

Brussel kende en kent heel wat dode vennootschappen. Vennootschappen die nooit een jaarrekening neerlegden. Vennootschappen die failliet gingen, een nieuwe vennootschap overkochten en dan weer failliet gingen, enzovoort.

Sinds vorig jaar is de strijd tegen dat soort ondernemingen opgevoerd, ook met de hulp van het parket. Enerzijds omdat de focus verlegd is, maar ook door de hulp van een nieuwe wet die in juni 2017 het licht zag: de wet op de ontbinding van vennootschappen. Daardoor is het makkelijker geworden voor de rechtbank om een vennootschap te ontbinden, om vervolgens door het parket failliet te worden verklaard.

Nog jaren werk

"We voeren nu actief onderzoek naar mogelijke lege dozen", legt Van Den Bossche uit. "Brussel was heel lang de regio met de minste controles. Ze wisten dat ze hier werden gerust gelaten en ze kwamen hier "sterven". Dat gaf aanleiding tot allerlei misbruiken en fraudecarrousels."

Waarom werd er zo lang niets aan gedaan? "Vroeger had men andere prioriteiten, zoals de misdaad", meent Van Den Bossche. "Die nieuwe wet geeft ons nu ook meer slagkracht dan vroeger."

Toch zullen de faillissementsstatistieken niet gauw weer in evenwicht zijn in Brussel. "We hebben nog veel werk. Ik denk nog jarenlang. Het zou sneller kunnen gaan, maar dan hebben we meer mensen nodig."

Meest gelezen