"Catan" heeft al 4 jaar geen kolonisten meer

Spelfabrikant 999 Games heeft vier jaar geleden in alle stilte de naam van een van zijn meest succesvolle spelletjes veranderd. "Kolonisten van Catan" werd omgedoopt tot "Catan". Die naamsverandering veroorzaakt vandaag heel wat commotie. De fabrikant ontkent dat die verandering er kwam omdat het woord kolonisten een negatieve bijklank heeft.

Het populaire spel ‘Kolonisten van Catan’ heet tegenwoordig gewoon ‘Catan’. De spelfabrikant 999 Games heeft 4 jaar geleden de naam veranderd. Over de reden brak er vandaag een welles-nietes-spelletje uit. In het spel zijn de spelers kolonisten op het eiland Catan. Tijdens het spel ontvangen ze grondstoffen, waarmee ze straten, schepen, dorpen en steden kunnen bouwen.

Het is de Nederlandse krant Algemeen Dagblad (AD) die de aanzet heeft gegeven. Vandaag kopt de krant : “‘Kolonisten’ van Catan? Dat mag niet meer!”. Het Algemeen Dagblad schrijft de naamsverandering toe aan de negatieve bijklank die het woord ‘kolonisten’ oproept. Het citeert daarbij Bert Calis, de woordvoerder van de spelfabrikant die zegt: “Die term is sinds een jaar of tien zo beladen geworden, dat we het niet meer willen gebruiken voor onze spellen”.

"Elk jaar kreeg de spelfabrikant klachten binnen van instanties en consumenten", vervolgt Calis in het AD. "Dat we met deze naamgeving teruggingen naar de oude, blanke roots. Dat soort ongein. We werden gewezen op de negatieve aspecten van het Nederlandse koloniale verleden. Het woordje ‘kolonisten’ heeft een nare bijsmaak. Daar wilden we van af.”

Het artikel uit het AD zorgde onmiddellijk voor een golf van reacties van mensen die het niet eens zijn met de naamsverandering en vooral de reden waarom. Onder meer Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) uitte zijn verontwaardiging. Op Facebook laat hij weten dat “hij helemaal klaar is met die politieke-correcte waanzin” en vraagt hij zich openlijk af “welke zinnige mensen zich hier nu aan kunnen storen”.

Spelfabrikant herroept geciteerde verklaring

Bij spelfabrikant 999 Games hebben ze zich vanmorgen bij het lezen van de Nederlandse krant wellicht verslikt. Zo hard dat er vandaag een persbericht de deur is uit gegaan, dat een totaal andere uitleg geeft aan de naamsverandering.

Bij 999 Games ontkennen ze niet dat er negatieve opmerking zijn geweest. “Het is inderdaad waar dat we in het verleden een paar aanmerkingen over de titel ‘De Kolonisten van …’ hebben gekregen”, zegt diezelfde woordvoerder Bert Calis in het persbericht. “Omdat we graag voor iedereen leuke spellen willen maken, nemen we aanmerkingen altijd serieus. De naam ‘Catan’ is echter om een heel andere reden aangenomen. Derhalve is het genoemde artikel in het AD totaal niet relevant”.

“’Catan’ is als één van de best verkochte bordspellen van de afgelopen jaren wereldwijd uitgegroeid tot een merknaam, waaronder tientallen artikelen vallen", vervolgt Calis. "Om het merk internationaal te kunnen uitbouwen en beschermen ontstond er bij de hoofduitgever en auteur behoefte aan een internationaal uniforme merknaam. Deze naam is ‘Catan’ geworden en sinds 2014 wereldwijd verplicht toegepast”.

Spelfabrikant 999 Games noemt de discussie die het AD de wereld instuurt, "onnodige stemmingmakerij". “Het verband met ons koloniaal verleden is ongegrond en nooit van toepassing geweest”, besluit Calis.

Meest gelezen