Periscoop Film

De Filmclub: een nieuw initiatief voor jonge filmliefhebbers

Er komt een grootschalig pilootproject om kinderen en jongeren kennis te laten maken met kwaliteitsfilms: De Filmclub.  Het initiatief komt er in navolging van een gelijkaardig project in het Verenigd Koninkrijk. Het project wordt gesteund door de Vlaamse overheid en Jeugdfilmorganisatie JEF staat in voor de coördinatie. 

Jonge filmfans krijgen binnenkort de kans om het medium op een nieuwe manier te verkennen dankzij De Filmclub. Het ministerie van Cultuur heeft  240.000 euro vrijgemaakt voor het project, dat bij de start van het schooljaar 2018-2019 gelanceerd wordt in minstens 72 scholen in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Voor Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) is de ontwikkeling van De Filmclub een waardevol initiatief: "Investeren in filmwijsheid vind ik van groot belang om kinderen en jongeren al van jonge leeftijd maar ook in hun adolescentie kwaliteitsvolle films te leren herkennen en appreciëren. Film maakt immers een onmisbaar en waardevol onderdeel uit van onze cultuur. Het is de moeite meer dan waard om de liefde voor deze cultuurvorm te stimuleren in een educatief kader." 

Het initiatief kan rekenen op de steun van verschillende organisaties: jeugdfilmorganisatie JEF coördineert De Filmclub en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) heeft als taak de samenwerking met alle grote filmorganisaties in goede banen te leiden. 

Het is de moeite meer dan waard om de liefde voor deze cultuurvorm te stimuleren in een educatief kader."

Sven Gatz, Minister van Cultuur

Concreet zouden kinderen en jongeren in De Filmclub één keer per week, buiten de lesuren, de kans krijgen om een zorgvuldig samengesteld aanbod kwaliteitsfilms te bekijken. De jonge cinefielen zullen begeleid worden door vrijwilligers met een hart voor film. Het programma richt zich in de eerste plaats op kinderen uit de derde kleuterklas en het vijfde en zesde leerjaar, en jongeren uit het vijfde en zesde middelbaar. Het aanbod is erg breed: alle genres komen aan bod, zowel de tijdloze klassiekers als animatiefilms en documentaires. 

De Filmclub wil met dit initiatief naar eigen zeggen zorgen voor een nieuwe generatie filmliefhebbers. Naast een plek om films te bekijken wil het ook een ontmoetingsplek zijn voor jonge mensen. De gedeelde beleving staat centraal. Het concept is gebaseerd op "Into Film Clubs", een gelijkaardig initiatief in het Verenigd Koninkrijk, waar al meer dan 11.000 clubs actief zijn. Daar zou onderzoek al aangetoond hebben dat de collectieve beleving van kwalitatieve filmcultuur een grote impact heeft op de zelfontplooiing.