De FilmClub maakt jongeren warm voor film

De FilmClub, een project om kinderen en jongeren te laten kennismaken met kwaliteitsfilms, is vandaag van start gegaan. Het initiatief kwam er in navolging van een gelijkaardig project in het Verenigd Koninkrijk. Het project wordt gesteund door de Vlaamse overheid en Jeugdfilmorganisatie JEF staat in voor de coördinatie. 

Jonge filmfans krijgen vanaf vandaag de kans om het medium op een nieuwe manier te verkennen dankzij De FilmClub. Het ministerie van Cultuur heeft  240.000 euro vrijgemaakt voor het project, dat gelanceerd wordt in minstens 72 scholen in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In de Sint-Lukas Basisschool en de Sint-Lukas Kunsthumaniora zijn vandaag de eerste films vertoond in aanwezigheid van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz  (Open VLD). 

Concreet krijgen kinderen en jongeren in De FilmClub één keer per week, buiten de lesuren, de kans om een zorgvuldig samengesteld aanbod kwaliteitsfilms te bekijken. De jonge cinefielen zullen begeleid worden door vrijwilligers met een hart voor film. Het programma richt zich in de eerste plaats op kinderen uit de derde kleuterklas en het vijfde en zesde leerjaar, en jongeren uit het vijfde en zesde middelbaar. Het aanbod is erg breed: alle genres komen aan bod, zowel de tijdloze klassiekers als animatiefilms en documentaires. 

In de eerste week krijgen de allerkleinsten "Rintje" (2016) te zien. Kinderen uit het lager onderwijs kijken naar "Labyrinthus" (2014) van Douglas Boswell en de jongeren van de derde graad secundair onderwijs ontdekken de musicalfilm "La la land" (2016).  Elk semester wordt een nieuw filmaanbod samengesteld. Het aanbod tot aan de kerstvakantie vindt u hier.  Voor de tieners zitten er nog films als "The perks of being a wallflower", "Hasta la vista" en "Lola rennt" in het pakket. 

Voor minister Sven Gatz  is de ontwikkeling van De FilmClub een waardevol initiatief: "Investeren in filmwijsheid vind ik van groot belang om kinderen en jongeren al van jonge leeftijd maar ook in hun adolescentie kwaliteitsvolle films te leren herkennen en appreciëren. Film maakt immers een onmisbaar en waardevol onderdeel uit van onze cultuur. Het is de moeite meer dan waard om de liefde voor deze cultuurvorm te stimuleren in een educatief kader." 

Het is de moeite meer dan waard om de liefde voor deze cultuurvorm te stimuleren in een educatief kader."

Sven Gatz, Minister van Cultuur

Het initiatief kan rekenen op de steun van verschillende organisaties: jeugdfilmorganisatie JEF coördineert De FilmClub en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) heeft als taak de samenwerking met alle grote filmorganisaties in goede banen te leiden. 

De FilmClub wil met dit initiatief naar eigen zeggen zorgen voor een nieuwe generatie filmliefhebbers. Naast een plek om films te bekijken wil het ook een ontmoetingsplek zijn voor jonge mensen. De gedeelde beleving staat centraal. Het concept is gebaseerd op "Into Film Clubs", een gelijkaardig initiatief in het Verenigd Koninkrijk, waar al meer dan 11.000 clubs actief zijn. Daar zou onderzoek al aangetoond hebben dat de collectieve beleving van kwalitatieve filmcultuur een grote impact heeft op de zelfontplooiing. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen