"Ik heb nooit de bedoeling gehad om iemand te bedriegen"

Misschien doet de naam Shudu Gram bij u nog een belletje rinkelen. Vorig jaar werd de zwarte vrouw met succes gelanceerd als nieuw supermodel en werd ze door haar onberispelijke zwarte huid, haar ellenlange benen en ideale maten al snel tot een voorbeeld voor jonge meisjes die het in de modewereld wilden waarmaken, gebombardeerd. Maar in februari barstte het succesverhaal als een zeepbel uiteen: Gram was niet meer dan een 3D-model, volledig door de creativiteit van de Britse fotograaf Cameron-James Wilson in het leven geroepen. Op BBC keek hij gisteren terug op zijn "experiment", dat eigenlijk nog altijd verdergaat.

Het aantal volgers van de Instagramaccount van Shudu Gram is intussen blijven stijgen, van ongeveer 60.000 bij de bekendmaking van de "misleiding", een kleine 2 maanden geleden, tot momenteel ruim 90.000. Hier beneden kunt u haar populairste foto zien:

Wilson: "Ik heb nooit de bedoeling gehad om iemand te bedriegen. Ik beschouwde Shudu eerder als een kunstwerkje, als een manier om mooie vrouwen met een zwarte huidskleur in het zonnetje te zetten. Ik wilde de schoonheid van zwarte supermodellen als Alek Wek en Duckie Thot opnieuw oproepen. Shudu ligt in de lijn van mijn drang om schoonheid op foto vast te leggen.

"Natuurlijk zat ik verveeld met het feit hoe ik Shudu aan de wereld zou presenteren: als zijnde een echt persoon of als virtueel iemand. Ze groeide in ieder geval snel uit tot een 'influencer', iemand die aanzette tot het openen van nieuwe afzetmarkten. Ondanks mijn louter artistieke bedoelingen werd ze snel in die rol opgepikt."

"Toen heb ik besloten dat transparantie de beste politiek was en heb ik Shudu uit de kast laten komen. Want de berichten die ik kreeg gaven me een wrang gevoel. Ik kon dan ook niet wachten op het moment dat iedereen wist wie ze was."

Het weerhoudt er de 28-jarige fotograaf nochtans niet van om ook nu nog foto’s van "zijn" fotomodel te publiceren. Met succes dus, gezien de stijging van het aantal volgers op Instagram.

Meest gelezen