"Masterchef" bakt het te bruin, zelfs de Maleisische premier reageert verbolgen

De Britse televisiekookwedstrijd “Masterchef” krijgt kritiek omdat een vrouw van Maleisische afkomst naar huis werd gestuurd. Haar kipgerecht was niet goed klaargemaakt, luidde het verdict, maar kenners van de Aziatische keuken betwisten dat fel. 

Kandidate Zaleha Kadir Olpin, van oorsprong Maleisische, bereidde in de finale van "Masterchef" “chicken rendang” en "nasi lemak". Van twee juryleden kregen ze nul op het rekest, omdat "het kippenvel niet krokant genoeg gebakken was".

(lees verder onder de Instagrampost)

Geen kip van de KFC

"Chicken rendang” is een iconisch gerecht voor de Maleisische keuken en de kritiek op het verdict in “Masterchef” was niet van de lucht. "Krokant is alleen goed voor fish en chips of voor de kippenketen KFC", is te lezen op sociale media. "De juryleden noemen zichzelf beroemde chefs, maar ze kennen enkel de keuken van hun eigen cultuur". Volgens Maleisische culinaire experts is “chicken rendang” helemaal niet krokant, maar net zacht en mals, na urenlang stoven. 

In Maleisië is de Facebookpagina “Justice for chicken rendang” populair, en zelfs de Maleisische eerste minister Majid Razak heeft zich in het debat gemengd: “Wie eet er nu “crispy chicken rendang?”, vroeg hij zich af.

Meest gelezen