"Oud-burgemeester van Leuven Alfred Vansina was erg gedreven en kordaat"

Veel mensen reageren in Leuven op het overlijden van oud-burgemeester Alfred Vansina gisteren. Hij was 91 jaar oud. Vansina was van 1977 tot 1994 burgemeester van Leuven voor de toenmalige CVP, de voorloper van CD&V.

Mia Hamels-De Kelver zat 24 jaar in de gemeenteraad en was schepen onder haar partijgenoot Alfred Vansina. "Burgemeester Vansina was een gedreven iemand", zegt ze. "Hij deed het liefst alles zelf. Hij was fier om burgemeester te zijn."  Ze herinnert zich het pausbezoek aan Leuven in mei 1985. De katholieke Vansina mocht toen als burgemeester Johannes-Paulus II welkom heten. Legendarisch voor Hamels zijn de lange vergaderingen met Vansina. "Hij  vergaderde heel graag en graag heel lang. Ik herinner me nog een gemeenteraad die duurde tot vijf voor vijf 's ochtends!"

Oud-schepen van Leuven Christiane Vanheck

Oud-Schepen Christiane Vanheck (CVP) heeft het over de vastberaden aanpak van oud-burgemeester Vansina: "Fred kon kordaat iets aanpakken. Als hij zich iets had voorgenomen dan ging hij er ook voor. Zoals het hoort in de politiek. Hij kon ook streng zijn maar hij had altijd een doel voor ogen en ging daar dan voor." Vanheck noemt Vansina een 'goede burgemeester'. "Hij had contact met alle lagen van de bevolking, van de universiteit tot de gewone mensen. Iedereen had Fred graag omdat hij een volkse burgemeester was."

Rouwregister

Vansina wordt donderdag 12 april om 10 uur begraven in de abdijkerk van Vlierbeek in Kessel-Lo. In het provinciehuis in Leuven ligt een rouwregister. Vansina was de eerste provincieraadsvoorzitter van de pas opgerichte provincie Vlaams-Brabant.

Meest gelezen