Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Kwame Rose uit Baltimore

Elke week laat onze Amerikacorrespondent Björn Soenens een gewone Amerikaan aan het woord. Dit is het verhaal van Kwame Rose, 23 jaar, uit Baltimore, Maryland.

Kwame Rose is rapper, activist, en werd beroemd na de rellen in Baltimore, in april 2015. Toen discussieerde hij openlijk op straat met FOX-presentator Geraldo Rivera. Dat fragment ging viraal op het internet. Kwame was boos, omdat FOX en de andere grote media enkel naar Baltimore komen als er rellen uitbreken, zei hij.

Zijn muziek ademt boosheid uit, protest. Het is een schreeuw om aandacht voor zwarte levens.

Kwame komt uit de zwarte middenklasse, groeide welgesteld op, maar werd boos toen hij kennismaakte met de toestand in de zwarte getto’s van Baltimore. Zijn muziek ademt boosheid uit, protest. Het is een schreeuw om aandacht voor zwarte levens.

Kwame is ook actief in Black Lives Matter. Hij werkt voor de vrouwelijke zwarte burgemeester van Baltimore. We filmden hem in West-Baltimore, in de buurt waar Freddie Gray door de politie zo hardhandig werd opgepakt dat hij aan zijn verwondingen overleed. Kwame werd zo bekend als een van de leiders van de opstand dat er een groot graffitiportret van hem werd geschilderd. Je ziet het in de achtergrond op het beeld.

Kwame zingt. Hij vertelt zijn verhaal al rappend, oog in oog met de kijker. Het nummer heet “State of Emergency”. Een noodtoestand voor en over zwart Amerika. Maak kennis met Kwame Rose.

Meest gelezen