AFP or licensors

Bijna 1.200 mensen geëvacueerd uit Douma in Syrië

Bijna 1.200 rebellen en burgers hebben dinsdag Douma, het laatste bastion van de groepering Jaish al-Islam in Oost-Ghouta, verlaten.  

Ze werden volgens het Syrische staatspersagentschp Sana met 24 bussen geëvacueerd naar de stad Jarablus, in het noorden van Syrië aan de grens met Turkije.

Het Syrische regime startte in februari met de steun van het Russische leger een offensief in de door rebellen gecontroleerde regio Oost-Ghouta, vlak bij de hoofdstad Damascus. Daarbij zouden meer dan 1.600 burgers zijn gedood. Momenteel vormt Douma daar nog de laatst overblijvende rebellenenclave.

Nadat Rusland en Syrë een akkoord bereikten met de rebellen, werd maandag gestart met evacuaties uit Douma. Die zullen naar verwachting nog enkele dagen in beslag nemen. Jaish al-Islam - dat in totaal nog ongeveer 10.000 strijders zou tellen en met interne verdeeldheid zou kampen - heeft sinds de bekendmaking van het akkoord de evacuaties zelf nog niet bevestigd. Een deel van de rebellen zou niet bereid zijn om Douma te verlaten.

Meest gelezen