Videospeler inladen...

De Wever over war on drugs: "Nederland heeft erfschuld aan Europa"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft in het NOS-programma "Nieuwsuur" hard uitgehaald naar de Nederlandse politiek inzake drugs. "Door het Nederlandse gedoogbeleid is de georganiseerde misdaad in Nederland heel diep ingenesteld geraakt", aldus De Wever. "En nu delen wij in Antwerpen mee in de klappen." De Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus verwerpt de kritiek van De Wever.

Gisteren bracht "Terzake" nog een reportage over de zogenoemde mocromaffia in Nederland,  de Marokkaanse georganiseerde misdaad die ook erg actief is in het drugsmilieu, tot in Antwerpen toe.

Volgens burgemeester De Wever heeft Nederland wat betreft die drugscriminaliteit een "erfschuld richting Europa", nu de drugsproblemen zich hebben verplaatst van de haven van Rotterdam naar Antwerpen.

"Door het Nederlandse gedoogbeleid is de georganiseerde misdaad in Nederland heel diep ingenesteld geraakt", verklaarde de burgemeester van Antwerpen op de Nederlandse televisie. "En nu delen wij, met een haven die ook heel belangrijk is voor Zuid-Amerika, mee in de klappen."

"De flow is echt van Rotterdam naar Antwerpen verlegd", stelt De Wever. "5 jaar geleden was het nog 5.000 kilo, vorig jaar 40.000 kilo. En onze inspanning om te zoeken naar drugs is niet verhoogd."

Nog volgens De Wever zit de georganiseerde misdaad in Nederland, maar zoeken ze handlangers in Antwerpen. Het Antwerpse stadsbestuur gaat in de "war on drugs" nu meer werk gaan maken van het aanpakken van de geldstromen vanuit het drugsmilieu, gaf Bart De Wever nog mee. (Lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

"Aantal dingen door elkaar gehaald"

De Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus vindt de kritiek van de Antwerpse burgemeester onterecht. "Ik denk dat hij een aantal dingen met elkaart verbindt die niet bij elkaar horen", reageert hij in Nieuwsuur. "Rotterdam en Antwerpen zijn allebei uitstekende logistieke havens. Dat betekent dat we daar de problematiek krijgen van de invoer en doorvoer van illegale goederen, met name drugs."

Grapperhaus wijst er fijntjes op dat het hier gaat over doorvoer naar het buitenland. "Dat is niet voor ons eigen gedoogsysteeem, dat zich alleen maar richt op weed, en niet op hard drugs."

Dat Nederland een erfschuld zou hebben - zoals De Wever aanvoert - verdient volgens Grapperhaus enige nuance. Hij benadrukt dat hij binnenkort met onze minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en met diens collega van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen samenzit om een gecoördineerd actieplan uit te werken tegen de doorvoer van hard drugs vanuit havens als Antwerpen. Hij heeft het over een waterbedeffect dat gezamenlijk moet worden aangepakt.  

Herbekijk hier de uitzending van "Pano" over de drugsproblematiek in Antwerpen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen