Douane wil elke container in Antwerpse haven screenen op drugs

De douane onderzoekt of het mogelijk is om elke container in de Antwerpse haven te screenen op drugs. Dat meldt het weekblad Knack. Vorig jaar zijn er in de haven 6,5 miljoen containers gepasseerd en daarvan is maar 1 procent gecontroleerd.

We moeten bij elke container weten of er drugs aan boord zijn

In totaal werd er vorig jaar bijna 40 ton cocaïne onderschept, een record. Dit jaar zitten we al aan 17 miljoen. Er komt nu een haalbaarheidsstudie om te zien met welke technologie de screening kan gebeuren. Dat schrijft het weekblad Knack. "We moeten niet noodzakelijk elke container zelf gaan scannen", zegt Kristian Vanderwaeren van de douane. "In de haven van Santos in Brazilië bijvoorbeeld maken ze beelden van de inhoud van de containers. Als we die ter beschikking hebben, kunnen we al zien of er drugs in een container zitten of niet. Veel havens doen die controles niet en dan moeten wij over de nodige technologie beschikken om tot actie over te gaan".

Economische belangen zijn cruciaal bij de screening

"De screening mag de werking van de haven niet verstoren", zegt de topman van de douane nog. "Er mag geen vertraging zijn bij het behandelen van de containers, want dat is de grote slagkracht van de Antwerpse haven". De haalbaarheidsstudie wordt uitgevoerd met de steun van de Werelddouaneorganisatie en Europa, want het is de bedoeling dat de oplossingen voor Antwerpen ook in andere havens kunnen worden toegepast. Anders verplaatst het drugsprobleem zich. De douane hoopt in oktober al meer te weten om over twee, maximum vijf jaar met de screening te kunnen starten.

 

Meest gelezen