Videospeler inladen...

Facebookschandaal veel groter dan gedacht: 87 miljoen accounts misbruikt en ook Belgen mogelijk getroffen

Het Facebookschandaal is veel groter dan gedacht. De sociaalnetwerksite meldt zelf dat de gegevens van 87 miljoen gebruikers wereldwijd werden misbruikt in plaats van 50 miljoen accounts. Het bigdatabedrijf Cambridge Analytica verwierf de data van de 87 miljoen surfers op illegale wijze en zette de info in om onder meer de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Eerder was er sprake van 50 miljoen gekraakte accounts. Er zijn ook 60.957 Belgische accounts mogelijk misbruikt.

De sociaalnetwerksite Facebook heeft bekendgemaakt dat het schandaal rond het bigdatabedrijf Cambridge Analytica veel omvangrijker is dan eerst gedacht. Cambridge Analytica heeft de gegevens van 87 miljoen Facebookaccounts op onrechtmatige manier verworven. Eerder was er sprake van 50 miljoen gekraakte accounts.

In de nasleep van het dataschandaal met het Britse bedrijf Cambridge Analytica heeft Facebook bekendgemaakt dat het bedrijf ook mogelijk de gegevens van 60.957 Belgen die Facebook gebruiken illegaal in haar bezit heeft gekregen.

Cambridge Analytica kocht de data van een app die mensen tegen betaling liet peilen naar hun psychologisch profiel. Maar de app bemachtigde stiekem de gegevens van de gebruikers en ook van hun vrienden. Zo konden de gegevens van 87 miljoen mensen buitgemaakt worden. De persoonlijkheidstest van Cambridge Analytica zou door 8 Belgen gedownload zijn. Met die data kon Cambridge Analytica de verkiezingscampagne bij de Amerikaanse verkiezingen beïnvloeden, onder meer door het verspreiden van fake news naar bepaalde accounts.

Tool om te checken of uw gegevens ook vergaard zijn

Facebook benadrukt dat de gegevens illegaal zijn bekomen. Toen Facebook weet kreeg van de praktijken, heeft het aan Cambridge Analytica gevraagd de gegevens te verwijderen. Dat heeft het bedrijf niet gedaan. Facebook benadrukt ook dat zo een inbreuk op de privacy niet meer kan.

Komende maandag gaat Facebook een nieuwe tool publiceren waarmee de Facebookgebruikers kunnen nagaan of Cambridge Analytica de hand heeft kunnen leggen op hun data.

70 miljoen Amerikaanse accounts getroffen door datalek

De overgrote meerderheid van de getroffen Facebookaccounts zijn in de VS aangemaakt. Cambridge Analytica verwierf de gegevens van meer dan 70 miljoen accounts uit de VS. Dat is ruim 80 procent van alle getroffen accounts.

Daarna volgen de Filipijnen met 1,17 miljoen getroffen profielen (1,4 procent) en Indonesië (1,3 procent). In het Verenigd Koninkrijk zijn ook meer dan een miljoen accounts getroffen (1,2 procent).

Videospeler inladen...

Meest gelezen