Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

Leonard Nolens eerste dichter in 200 jaar die eredoctoraat krijgt van UGent

Leonard Nolens krijgt een eredoctoraat aan de Universiteit Gent, de eerste dichter die die eer te beurt valt. Nolens staat de hele dag in de kijker: zijn verzen worden zelfs in de oren gefluisterd van voorbijgangers op straat.

De Vlaamse dichter Leonard Nolens (°1947) ontvangt het diploma van doctor honoris causa "voor een indrukwekkend literair oeuvre dat in een halve eeuw tot stand is gekomen", meldt de Gentse universiteit. Het gaat om "een imposant schrijverschap dat geen lezer onberoerd laat". 

Opmerkelijk is dat Nolens de eerste dichter is die een eredoctoraat krijgt in de 200-jarige geschiedenis van de Universiteit Gent. De onderscheiding onderstreept dan ook het “onmiskenbare belang van de poëzie in de wereld van vandaag”. 

Een van de belangrijkste dichters van de Nederlandse literatuur.

Leonard Nolens staat de hele dag centraal in Gent. In de Oude Vismijn is er een colloquium over zijn werk. De bibliotheek De Krook zet zijn gedichten in de kijker en de performers van Auw La fluisteren de gedichten van Nolens in de oren van voorbijgangers. Er verschijnt zelfs een “Handboek Leonard Nolens” met analyses van zijn werk. Carl De Strycker en Yves T’Sjoen noemen Leonard Nolens onomwonden “de belangrijkste dichter van zijn generatie en - dat kan zonder overdrijven gesteld worden - een van de belangrijkste dichters van de Nederlandse literatuur”.

Productief, geliefd en bekroond

Meer dan 1.000 gedichten en 1.000 bladzijden dagboeknotities: Nolens is een erg productief man, die erom bekendstaat elke dag urenlang te schrijven, te schaven en te schrappen. Al drie keer is verzameld werk van hem uitgebracht.

Nolens behoort tot de meest geliefde dichters uit ons taalgebied, stellen De Strycker en T’Sjoen, wat blijkt uit “voor poëzie uitzonderlijk hoge oplages en talrijke herdrukken” (bijvoorbeeld voor zijn bundel “Liefdes verklaringen” uit 1990) en ook uit een pak bekroningen, waaronder de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre (1997) en de Prijs der Nederlandse Letteren die hij van koningin Beatrix kreeg in 2002. Nolens is in veel talen vertaald. Hij wordt ook al een poos genoemd als mogelijke Nederlandstalige winnaar van de Nobelprijs Literatuur.

Videospeler inladen...

Laat  

Vertraag. 
Vertraag. 
Vertraag je stap. 
Stap trager dan je hartslag vraagt. 
Verlangzaam. 
Verlangzaam. 
Verlangzaam je verlangen 
En verdwijn met mate. 
Neem niet je tijd 
En laat de tijd je nemen - 
Laat.

Leonard Nolens is in 1947 geboren in Bree, en studeerde voor vertaler-tolk in Antwerpen. Al op jonge leeftijd werd hij fulltimeschrijver. Hij leidt een teruggetrokken bestaan en weigerde  daarom ook om de eerste stadsdichter van Antwerpen te worden. In 2013 lag hij een aantal dagen in coma na een hartstilstand. Hij schreef ook openhartig over zijn periode in een psychiatrische instelling. Dat resulteerde in de bundel “Opzichtige stilte” (2014). 

Stilte op de radio

Een paar jaar eerder “viel hij stil” tijdens een interview in "Joos" op Radio 1. De stille gaten in het gesprek lokten nogal wat positieve reacties uit: “eindelijk nog eens stilte op de radio” werd gezegd.  Nolens staat erom bekend niet van interviews te houden.

De gedichten van Nolens zijn muzikaal en bezwerend, vaak autobiografisch, soms somber, maar de liefde vormt wel een kernthema in zijn verzen. 

Laatste opdracht

Wat ik je zei
Is al niet meer van mij,
Is hopeloos voorbij.

Wat ik je schreef
Is enkel nog van jou,
Ligt hopeloos vast.

Wat ik verzweeg
Kan ik niet weten
En is van iedereen.

Meest gelezen