Photo: Nick Hannes

Belgische fotograaf wint Zeiss Award met decadente luxe in Dubai

De Belgische fotograaf Nick Hannes heeft een Zeiss Photography Award gewonnen. Hij deed dat met de reeks “Garden of Delight”, waarin hij de extreme rijkdom in de Golfstaat Dubai laat zien.

Van een onderwatervilla tot een vriesbar in een shoppingcenter: de foto’s van Nick Hannes doen nadenken over kapitalisme, globalizering en duurzaamheid. Hij maakte vijf reizen naar Dubai in ’16 en ’17 en financierde zijn project zelf. “Ik ben blij dat ik heb doorgezet,” zegt Hannes, “het bewijst dat diep graven de moeite loont”.

Hannes noemt zijn reeks "Garden of Delight" een visuele case-study over snelle verstedelijking. Dubai is in enkele tientallen jaren tijd veranderd van een vissersdorp in een ultramoderne metropolis, die zowel fascineert als afstoot.  Dubai is een merk, zegt Hannes, een kunstmatige bubbel, met een scherpe grens tussen afgeschermde eilanden of "capsules" en de rest: een oceaan van armoede en chaos. De publieke ruimte wordt steeds meer privé. 

Nick Hannes wint 15.000 euro, voor een deel in fotomateriaal. Het was de derde editie van de Zeiss Photography Award. Er waren 90.000 inzendingen uit 140 landen. Met dezelfde reeks won Hannes vorig jaar al de Magnum Photo Award. Er volgen later dit jaar een boek en een tentoonstelling in De Garage in Mechelen.

Op verzoek van onze redactie bezorgde hij ons alle foto's van zijn winnende reeks.

Photo: Nick Hannes

Meest gelezen