Kurt Desplenter

Francken op de bres tegen frauduleuze aanvragen voor studentenvisum

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) trekt ten strijde tegen frauduleuze aanvragen voor een studentenvisum vanuit het buitenland. Vorig jaar hebben zijn diensten 9.011 dergelijke studentenvisa uitgereikt, maar er zijn er ook 2.074 geweigerd. Vooral uit het Afrikaanse land Kameroen blijken er opvallend veel aanvragen te komen. Daarom laat Francken kandidaten nu ter plaatse screenen.

"Alleen al uit Kameroen kwamen er vorig jaar 1.949 aanvragen, en dat maakt Kameroen het grootste kandidaat-studiemigratieland naar België, wat op zich al vreemd is", schrijft  Francken op zijn blog. Ter vergelijking: vorig jaar waren er 901 aanvragen voor en studentenvisum uit China, 584 uit de VS en 529 uit Turkije.

"Bij veel aanvragen werd dan ook vastgesteld dat er valse diploma’s en documenten werden voorgelegd. Fraude en corruptie zijn er wijdverspreid", aldus Francken. Uiteindelijk kregen 881 Chinese studenten vorig jaar een visum, tegenover 826 Kameroense, 571 Amerikaanse en 462 Turkse studenten.

Sinds 1 april laat Francken Kameroense studenten ter plaatse screenen door medewerkers van het Institut français in de hoofdstad Yaoundé, dat dit al deed voor aanvragen voor studieverblijven in Frankrijk.

"De medewerkers van dit instituut zullen niet alleen de documenten verifiëren, maar ook de taalkennis, de competenties en intenties van de Kameroense studenten die zich willen inschrijven aan een Belgische instelling van Hoger Onderwijs. Dit alles in nauwe samenwerking met de Dienst Vreemdelingenzaken", schrijft Francken nog. 

"Zo voeren we de strijd tegen migratiefraude gevoelig op en zorgen we er tegelijk voor dat de Kameroense studenten die wél een visum krijgen, meer kans hebben op slagen, waardoor ze na terugkeer kunnen bijdragen aan de economie van hun land."

Meest gelezen