Videospeler inladen...

Online privacy, bestaat dat nog? Cafébaas: "Ik kan zien dat u na een koffie naar de boekhandel gaat"

Door het dataschandaal bij Facebook stellen meer en meer mensen zich vragen bij hun online privacy. Zeker nu blijkt dat het misbruik door het databedrijf Cambridge Analytica groter is dan gedacht en mogelijk ook de gegevens van zo'n 60.000 Belgen betrokken zijn. Tim Verheyden ging praten met een kenner van onze online datarechten.

"We zouden het niet aanvaarden als iemand over onze schouder meekijkt wanneer we over straat wandelen. Nochtans is dat precies wat bedrijven zoals Facebook en Google voortdurend doen, maar het probleem is dat veel mensen zich daar niet van bewust zijn."

We aanvaarden niet dat iemand ons op straat achtervolgt, maar dat is precies wat ze doen

Jef Ausloos (juridisch onderzoeker CiTip IMEC)

Dat zijn de woorden van Jef Ausloos, juridisch onderzoeker bij CiTip IMEC. Hij is gespecialiseerd in de rechten over onze online persoonsgegevens. Naar aanleiding van het dataschandaal bij Facebook ging onze sociale media-expert Tim Verheyden met hem spreken over online privacy. Bekijk hieronder het volledige interview.

Videospeler inladen...

De boodschap van Ausloos is duidelijk. "We moeten met z’n allen veel meer gebruik maken van onze online rechten om te achterhalen wat bedrijven over ons verzamelen. Dan kan er pas echt iets veranderen. En het gaat heus niet alleen over Facebook en Google."

Delete Facebook?

Onlangs ging Tim Verheyden ook praten met Eva De Roo over Facebook en privacy. Bent u benieuwd welke data Facebook van u bijhoudt of denkt u eraan om uw eigen Facebook-account te verwijderen? In het artikel hiernaast vindt u een antwoord op al uw vragen.

Meest gelezen