Actrice Tine Van den Brande van onafhankelijke bij de SP.A naar de lijst van Groen in Mechelen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen zal actrice en presentatrice Tine Van den Brande voor Groen Mechelen op de lijst staan. Van den Brande werd zes jaar geleden verkozen als onafhankelijke kandidate op de SP.A-lijst. Ook gemeenteraadslid Bert Delanoeije stapt over van de SP.A naar Groen.

In Mechelen vormen Open VLD, Groen en onafhankelijken een gezamenlijke stadslijst. De lijsttrekker is Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD), lijstduwer is federaal Kamerlid Kristof Calvo (Groen). Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2012 haalde Tine Van den Brande 1.059 stemmen als onafhankelijke op de SP.A-lijst. Bert Delanoeije behaalde 486 stemmen. Beiden zijn momenteel gemeenteraadslid, maar beslisten om hun mandaat stop te zetten.

Met Van den Brande en Delanoeije bundelen we de krachten over groene thema's

Kristof Calvo, lijstduwer stadslijst

Welke plaats ze op de lijst kunnen krijgen, is nog niet duidelijk. "Die lijst wordt pas in mei gestemd", zegt lijstduwer Kristof Calvo. "Hun overstap is een goede zaak voor de Mechelse politiek. Met Van den Brande en Delanoeije bundelen we de krachten over de groene thema's."

SP.A-kopvrouw Caroline Gennez vindt het jammer dat de twee haar partij verlaten. Ze merkt ook op dat het niet de eerste keer is dat Groen politici van SP.A verleidt. "De vorige legislatuur hebben ze dat gedaan met Björn Siffer (de huidige schepen van Cultuur). Het belangrijkste voor onze stad is dat er nog steeds blinde vlekken blijven in het beleid. Zo wordt geen oplossing gezocht voor onder meer kansarmoede of duurzame mobiliteit. Daar zorgt SP.A voor een alternatief", zegt Gennez.

Meest gelezen