Handelsoorlog dreigt te escaleren: na VS kondigt ook China nieuwe invoerheffingen aan   

China en de VS lijken stilaan in een echte handelsoorlog verwikkeld te raken. De Chinese overheid heeft plannen aangekondigd om importheffingen in te voeren op 106 Amerikaanse producten. Dat is een reactie op de nieuwe tarieven op Chinese producten die de VS gisteren bekendmaakte. 

De Chinezen viseren onder meer auto's, sojabonen en chemische producten, zo melden Chinese media. De producten zijn samen goed voor een totale invoerwaarde van 50 miljard dollar (zo'n 40,5 miljard euro). Het gaat om heffingen van 25 procent. Dat is dezelfde hoogte als de invoerheffing die de Amerikaanse president Donald Trump invoerde op Chinees staal en aluminium, de start van het opbod aan tarieven.

Wanneer de Chinese vergeldingstaksen ingaan, zal later nog worden bekendgemaakt. De Chinese overheid reageert met de invoerheffingen op de bekendmaking gisteren van de Amerikaanse plannen om invoertarieven te heffen op meer 1.300 Chinese producten. Het gaat daarbij vooral om hightech-producten, zoals halfgeleiders, pacemakers en protheses. Totale invoerwaarde: eveneens 50 miljard dollar. De lijst zal tijdens de komende 60 dagen nog worden herbekeken, waarna een definitieve beslissing volgt. 

De VS beschuldigt China van diefstal van intellectueel eigendom en gebruikt dat als verdediging voor de nieuwe heffingen. Amerikaanse bedrijven die in China wilden investeren, zouden hun technologische kennis hebben moeten delen met Chinese bedrijven.  Die zouden daarvan gebruik hebben gemaakt om goedkopere versies te maken en die te dumpen op de Amerikaanse markt.

China had de maatregel fel veroordeeld en gezegd dat het met "even veel kracht en op even grote schaal" zou reageren. Die reactie heeft dus niet lang op zich laten wachten. China had enkele dagen geleden al invoertarieven aangekondigd op producten als wijn en varkensvlees, maar dat ging maar om een totale waarde van 3 miljard dollar. De nieuwe heffingen zullen de Amerikaanse producenten dus veel meer pijn doen. Zo zijn bijvoorbeeld veel Amerikaanse sojaboeren afhankelijk van de export naar China.

Hoe reageren de beurzen?

De dreigende handelsoorlog leidde de voorbije dagen al tot zenuwachtigheid op de beurs. Het is nog afwachten wat de reactie zal zijn op de plannen voor nieuwe tarieven. De Europese beurzen staan alvast op verlies, maar vooral de Amerikaanse beurzen dreigen straks zwaar in het rood te gaan.

Aan de grond van het conflict ligt een dieperliggende frustratie bij president Trump over de internationale handel. Hij stoort zich aan het grote handelsdeficit tussen de VS en China. "Amerika voert voor 130 miljard dollar per jaar uit naar China, maar voert voor 505 miljard dollar in uit China. Omgerekend een tekort van 375 miljard dollar", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Volgens Trump is het de schuld van de Chinezen dat 60.000 bedrijven moesten sluiten en 6.000.000 banen verloren gegaan zijn - een gedachte die ook leeft bij de "gewone" Amerikaan."

Economen vrezen dat een echte handelsoorlog -dat is nog niet het geval- een kettingreactie aan tarieven kan veroorzaken die maar moeilijk te stoppen is en die veel schade kan toebrengen aan de economie. Belangengroepen vragen beide partijen om dat te vermijden en rond de tafel te gaan zitten. 

Meest gelezen