Helft leden CM is vorig jaar niet naar de tandarts geweest

Het christelijk ziekenfonds concludeert dat uit de terugbetalingsgegevens. Dat is opvallend, want wie niet elk jaar zijn tanden laat nakijken, krijgt sinds enkele jaren minder terugbetaald.

Van de Vlaamse CM-leden is 48 procent in 2017 niet op controle geweest. Vooral bij senioren en kotstudenten is de situatie problematisch. Volgens Ingrid Verbraecken, tandarts in Vilvoorde, komt dat omdat bij die laatste groep de controle van de ouders voor een stuk wegvalt. Bij senioren is er dan weer mogelijk een mobiliteitsprobleem, zegt ze.

Volgens Dieter Herregodts van het christelijk ziekenfonds zijn er twee grote redenen waarom mensen te weinig naar de tandarts gaan. "Mensen bezoeken de tandarts vaak pas als ze effectief tandpijn hebben en er blijkt ook nog altijd een financiële drempel te bestaan. Wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming gaat minder vaak naar de tandarts dan iemand die daar geen recht op heeft."

Enkele jaren geleden verstrengde de regering de terugbetalingsregels bij tandartsen. Wie niet jaarlijks zijn tanden laat nakijken, krijgt sindsdien minder terugbetaald. Volgens de CM blijkt het effect van die maatregel dus minder dan verwacht. Herregodts benadrukt dat het erg belangrijk is dat je ten minste één keer per jaar naar de tandarts gaat.

Meest gelezen