BELGA/VAN EXEL

Jaarlijkse strijd tegen processierups start opnieuw in Limburg

De provincie Limburg heeft toestemming gekregen om hetzelfde middel als de voorbije jaren te gebruiken om komaf te maken met de eikenprocessierups.

Met het mooie weer van de komende dagen kunnen we weer processierupsen verwachten in onze provincie. En de strijd tegen de rupsen kan binnenkort ook weer van start gaan. De provincie heeft dit jaar wel eventjes moeten wachten op groen licht. Het middel, een bacteriepreparaat is dat, is namelijk niet wettelijk erkend. Omdat het nu al voor de derde keer moet worden aangevraagd, moet er een Europese toelating worden gevraagd. Die is er nu dus. 

Bestrijding

Als de rups groter is, krijgt ze vervelende brandhaartjes. Als die loskomen en op de huid terechtkomen, dan veroorzaakt dat felle jeuk en irritatie aan de ogen en luchtwegen. De eerste kleine rupsen komen eind volgende week uit, maar die hebben nog geen brandhaartjes. De hinder begint meestal pas vanaf midden mei tot eind juni, omdat dan de brandhaartjes aanwezig zijn. De bestrijding met het bacteriepreparaat moet daarvoor gebeuren.  

Meest gelezen