2011 AP

Jay-Z: "Ik huilde van geluk toen m'n moeder uit de kast kwam"

Jay-Z onthulde vorig jaar al voor de buitenwereld dat zijn moeder lesbisch is. In een nieuw interview vertelt de Amerikaanse rapper nu hoe geëmotioneerd hij was toen zijn moeder bij hem uit de kast kwam. "Toen ze voor me zat en zei dat ze iemand graag zag, begon ik te huilen, omdat ik zo blij was voor haar."

Netflix heeft een voorproefje van een interview van David Letterman met Jay-Z gelost. Daarin is de rapper tegen de bekende talkshowhost heel openhartig over het moment waarop zijn moeder, Gloria Carter, hem vertelde dat ze lesbisch is.

"Ze zat voor me en zei: "Ik denk dat ik van iemand hou"", schetst Z het moment waarop zijn moeder tegenover hem uit de kast kwam. "Ik huilde omdat ik zo gelukkig voor haar was. Dat ze vrij was", vertelt de rapper in onderstaand fragment.

"Smile"

Het is pas acht maand geleden dat Carter zich over haar geaardheid uitsprak tegenover haar wereldberoemde zoon. Hij was toen net een nieuwe plaat, "4:44", aan het opnemen. De outing inspireerde hem om er daags nadien meteen een song over te maken: "Smile".

In de videoclip van het nummer is te zien hoe een actrice zijn moeder speelt, die stiekem aandacht heeft voor vrouwen en daarover in de knoop ligt met zichzelf. In een parlando-stuk vertelt Carter zelf hoe het voelde om haar gevoelens voor de goegemeente te onderdrukken, maar dat het "nu tijd is geworden om vrij te zijn".

Nu wist Jay-Z al langer dat zijn moeder lesbisch was, maar pas vorig jaar werd het uitgesproken, vertelt hij nu aan Letterman. "Ze zei toen voor het eerst dat ze van haar partner hield." Waarop de rapper in tranen uitbarstte.

Moeder Carter vertelde vorig jaar zelf al over het moment waarop ze zich tegenover haar zoon outte. Dat deed ze in onderstaande podcast. "Op een dag zaten we neer en begon ik eindelijk te vertellen wie ik was", zei ze toen.

"Naast je moeder, ben ik deze persoon, is het dit leven dat ik leid. En toen begon m’n zoon te wenen, omdat hij besefte wat voor een vreselijk leven ik voordien moest hebben gehad. Maar mijn leven was nooit vreselijk, het was gewoon anders."

Jay-Z heet eigenlijk Shawn Carter, naar zijn moeder dus. Vader, Adnis, verliet zijn gezin toen Shawn 12 jaar oud was. Pas in 2003 nam Jay-Z weer contact op met zijn vader en vergaf hem dat hij zijn gezin -Jay-Z heeft twee oudere zussen en een broer- had achtergelaten. Kort na de verzoening is vader Adnis overleden.

Naast het nummer over de outing van zijn moeder heeft Jay-Z vorig jaar op het album "4:44" ook een nummer over zijn vader opgenomen. In "Adnis" rapt Jay-Z dat hij zelf de vader is geworden die hij zelf nooit heeft gehad, maar ook dat hij zijn vader vergeeft, omdat hij heeft kunnen leren uit de fouten van zijn vader.

Meest gelezen