Lyne Renee ("Deep state"): "Ik denk in het Engels, maar mijn boodschappen­lijstje schrijf ik in het Nederlands"

Op 12 april begint "Deep state", een nieuwe spionagereeks waarin Lyne Renee meespeelt. Voor de Vlaamse actrice kan de rol haar grote doorbraak betekenen. "Ik heb hier heel hard voor gewerkt", zegt ze in "De wereld vandaag".

Een actueel verhaal over de wereld waarin we leven, de leiders en de feitelijke machthebbers: dat is "Deep state", een nieuwe spionagereeks van Fox die vanaf 12 april ook bij ons is te zien via Proximus, Telenet en Orange. Een van de hoofdrollen is weggelegd voor Lyne Renee.

Zij is als Line Van Wambeke geboren in Velzeke in Oost-Vlaanderen. Kijkers kunnen haar kennen van "Kinderen van Dewindt" uit 2005, maar intussen timmert ze al meer dan 10 jaar in Londen en New York aan een internationale acteercarrière. 

"Deep state" is het grootste project waaraan ze ooit heeft meegewerkt. De reeks kan dan ook haar grote doorbraak betekenen. "Dit is een heel belangrijk moment", zegt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1 (zie audio boven). "Ik heb hier heel hard voor gewerkt. Het is erg spannend."

"De laatste dagen heb ik veel interviews in het Nederlands gegeven en het is heftig om naar woorden te moeten zoeken. Ik denk en doe alles in het Engels, behalve mijn boodschappenlijstje. Dat schrijf ik in het Nederlands."

Anna Easton

In "Deep state" speelt Renee de rol van Anna Easton, de echtgenote van geheim agent Max Easton (een rol voor Mark Strong). "Dit is een verhaal dat moet worden verteld. Wie zijn onze leiders? Kunnen we ze vertrouwen? Wie heeft de touwtjes in handen?"

"Deze reeks belicht ook de familie van een geheim agent en dat is uniek. In die verhaallijn speel ik de rode draad. Anna is een moeder van 2 die al 10 jaar getrouwd is. Plots stort haar realiteit in. Voor mij was het belangrijk iemand te plaatsen die kwetsbaar, eerlijk en authentiek is. De kijker moet zich in mijn personage kunnen herkennen."

Matthew Parkhill

Naast de rol van Renee telt "Deep state" nog meer interessante rollen voor vrouwen. "Het was fijn een script te lezen waarbij ik besefte dat het me kansen bood, net als de andere vrouwenrollen. Ik vroeg bedenker Matthew Pakhill waarom en hij zei me dat hij zulke rollen schrijft sinds zijn dochter is geboren en hij beseft wie ze kan zijn."

"Het is de eerste keer dat ik iets neerzet dat mensen niet van mij verwachten. Ik heb mijn job gedaan. Ik heb alles gegeven en nu is het uit mijn handen. Ik kan alleen maar hopen dat de reeks succes zal hebben."

Meest gelezen