Meer en meer jongeren vinden de weg naar chatbox over misbruik

Vorig jaar klopten 156 jongeren aan bij nupraatikerover.be, de chatbox over misbruik. Dat is bijna de helft meer dan in 2016, de grootste toename sinds de oprichting van de chatbox, schrijft De Morgen. "Wij geloven in de kracht van het gesprek", zegt coördinator Ilse Van Campenhout. 

Nupraatikerover.be werd in 2012 ontwikkeld door Child Focus. In september 2014 namen de Vertrouwenscentra Kindermishandeling de chatbox over. Jongeren die vragen hebben over of het slachtoffer zijn van misbruik of mishandeling, kunnen er anoniem vier avonden per week terecht voor een gesprek met een professionele hulpverlener.

In 2017 waren er 323 chatgesprekken, een stijging met 47 procent in vergelijking met 2016. 156 jongeren knoopten die gesprekken aan, ook een stijging met 45 procent ten opzichte van 2016. "Het is de grootste toename sinds de oprichting van de chatbox", zegt psychologe Inge Van Campenhout, coördinator van nupraatikerover.be.

Van Campenhout ziet twee belangrijke redenen voor de toename. "Vorig jaar hebben we sterk ingezet op het bekendmaken van nupraatikerover.be, op sociale media, via partners zoals Tele-Onthaal... Anderzijds kwam het thema vorig jaar veel onder de aandacht. Misbruik in de sport, het verhaal van Griet Op de Beeck, #MeToo... Verhalen die bij jongeren iets losmaken. Op dat soort momenten zagen we een piek in het aantal mensen dat contact zocht."   

Hun verhaal kunnen delen betekent voor die jongeren al een heel groot verschil

Ilse Van Campenhout

"Zelf de controle houden"

Met veel jongeren spreken we meerdere keren, zegt Van Campenhout. "Het zijn zeer gevoelige thema's, zeer gevoelige gesprekken. Jongeren zitten met schuld, met schaamte, met angst. Sommigen hebben nog nooit iets over hun ervaringen gedeeld. Ze hoeven bij ons niet in één keer hun verhaal te vertellen.We kunnen met hen een traject gaan, ze kunnen op hun tempo aangeven waar ze mee zitten, wat hun vragen zijn."

Die controle is heel belangrijk. "We laten wel weten dat ze opnieuw contact kunnen opnemen, maar we vinden het van groot belang dat jongeren te allen tijde zelf de controle behouden. Ze kiezen zelf wat ze willen en kunnen vertellen en wat niet, of ze opnieuw contact opnemen en wanneer, hoe lang ze met ons willen praten. Ze kunnen er ook voor kiezen om telkens dezelfde medewerker te spreken of niet."

Een profiel van de oproeper opstellen is moeilijk omdat de jongeren zelf beslissen welke informatie ze doorgeven en welke niet. Ze hoeven dat ook niet waarheidsgetrouw in te vullen. Op basis van die gegevens zou het vooral gaan om meisjes tussen 14 en 18 jaar.

Jongeren kiezen zelf wat ze willen en kunnen delen en wat niet

Ilse Van Campenhout

"We geloven in de kracht van het gesprek"

Wat ons onderscheidt van andere kanalen is dat wij een klein team zijn, zegt Van Campenhout: "Zes mensen die allemaal een professionele achtergrond hebben als psycholoog, orthopedagoog, maatschappelijk medewerker... met een vertrouwdheid in de doelgroep en in de thematiek."

"Wij geloven ook sterk in de kracht van het gesprek. Het verhaal kunnen delen betekent voor de jongeren die met ons contact opnemen al een heel groot verschil. We geloven in empoweren. We informeren hen welke mogelijkheden er zijn, wat er beschikbaar is aan hulpverlening en op juridisch vlak, maar zelf gaan we geen juridische stappen zetten."

Contact opnemen met nupraatikerover.be?

De chatbox is open op maandag en dinsdag van 18.30 tot 21.30 uur en op woensdag en donderdag van 19 tot 22 uur.

Meest gelezen