Mist u het Groot Dictee? Doe dan mee aan het Hautekietdictee!

Vrijdag vindt in de Senaat het Hautekietdictee der Nederlandse taal plaats. Het gaat om een eenmalig initiatief van het gelijknamige programma op Radio 1 voor mensen die het Groot Dictee der Nederlandse taal missen.

27 jaar lang was het een jaarlijkse hoogmis voor liefhebbers en fanatici van het Nederlands, maar sinds 2016 is het Groot Dictee der Nederlandse taal verleden tijd. Om de leegte te vullen organiseert "Hautekiet" komende vrijdag het Hautekietdictee der Nederlandse taal.

In tegenstelling tot het Groot Dictee dat steevast in de Eerste Kamer in Den Haag plaatsvond, strijkt het Hautekietdictee neer in de Senaat in Brussel. 70 luisteraars hebben zich ingeschreven. Zij nemen het op tegen 10 zogenoemde prominenten als Wim Oosterlinck, Margot Vanderstraeten, Bart Cannaerts en Kristien Bonneure. Ook enkele senatoren doen mee.

Spelling

Christophe Vekeman heeft het dictee geschreven. Hij zal het ook zelf voorlezen. "De tekst gaat over spelling, het belang van spelling en de liefde voor taal", vertelt hij aan VRT NWS. "Ik heb geprobeerd een dictee te maken waarbij mensen op het eerste gehoor denken dat het doenbaar is, maar waarbij de twijfel toeslaat eens ze beginnen te schrijven."

Ruud Hendrickx en Thérèse Wauters houden een oogje in het zeil. Hij is de taaladviseur van de VRT, zij is de juryvoorzitter van de Grote Prijs Jan Wauters.

Het dictee begint om 8.30 uur. Om 9.40 uur is de winnaar bekend. Jan Hautekiet zal die in "Hautekiet" op Radio 1 bekendmaken.

Wie wil kan voor de sport thuis deelnemen door naar de website van Radio 1 te surfen. Daar kan iedereen het dictee volgen via een livestream én het ook in een speciaal tekstvak invullen. Na afloop krijgen deelnemers meteen hun resultaat te zien.

Meest gelezen