De Warande krijgt opnieuw Vlaamse renteloze lening ondanks kritiek

De zakenclub De Warande krijgt van de Vlaamse regering een renteloze lening van 800.000 euro, voor een termijn van 20 jaar. Dat geld komt er op voorstel van minister-president Bourgeois (N-VA) en viceminister-president Tommelein (Open VLD) en moet de Vlaamse aanwezigheid in Brussel versterken en de internationale uitstraling van Vlaanderen bevorderen.

De Warande kreeg bij de oprichting in 1987 al een renteloze lening van 750.000 euro om haar gebouw in Brussel te renoveren. Dat is het Hotel Empain aan het Warandepark. Normaal gezien moest die na 5 jaar terugbetaald zijn maar de regering heeft ze verlengd tot uiteindelijk 30 jaar. Vorig jaar was ze afbetaald.

Op die regeling kwam toen felle kritiek uit het Vlaams parlement waar men vond dat het niet kon dat de regering in tijden van besparingen een lening gaf aan een ‘rijkemansclubje’, dat die terugbetaalde door lidmaatschappen aan te kopen. De renteloze lening wordt immers vereffend door elk jaar het lidmaatschap bij De Warande van een vijftigtal ministers, kabinetschefs en topambtenaren aan te rekenen.

De nieuwe lening die de regering nu toekent, loopt over 20 jaar. Volgens de gedelegeerd bestuurder van De Warande, Katja Borgerhoff, gaat het niet om een renteloze lening. “Dit is een voorafbetaling op het lidmaatschap dat hoge Vlaamse ambtenaren wordt toegekend. Wij zijn voor hen het verlengde van hun kantoren en ontmoetingsplaatsen geworden”, zegt ze in De Tijd.

Op het kabinet Bourgeois klinkt het dat de regering doet wat alle Vlaamse regeringen doen sinds 1987, voor het belang van de Vlaamse aanwezigheid in Brussel. “Aan de ene kant is De Warande een zeer nuttige en waardevolle ontmoetingsplaats, maar ze is ook symbolisch belangrijk voor de hoofdstad van Vlaanderen. Bovendien speelt De Warande een belangrijke rol voor de internationale uitstraling van Vlaanderen. Er worden heel vaak activiteiten georganiseerd waar ook buitenlandse ambassadeurs en Vlaamse topdiplomaten elkaar ontmoeten.”
 

Meest gelezen