BELGA/MAETERLINCK

Peetvader van moslimextremisme in ons land opgepakt in Frankrijk

Bassam Ayachi, de voormalige imam van het Centre Islamique Belge in Molenbeek, is in Frankrijk opgepakt. De extremistische sjeik is onder aanhoudingsbevel geplaatst in een Frans terreurdossier. Ayachi woonde jarenlang in België en zou ook verantwoordelijk zijn voor het vertrek van heel wat Belgische Syrië-strijders.

Ayachi stond eind jaren ‘90 aan het hoofd van het Centre Islamique Belge in Molenbeek, waar hij een radicale versie van de islam predikte. Verschillende jongeren die kind aan huis waren bij dat centrum vertrokken naar Afghanistan en Irak om daar deel te nemen aan de gewapende strijd.

Ayachi was ook de man die het huwelijk zegende van Malika El Aroud met de man die zichzelf opblies bij de zelfmoordaanslag op de Afghaanse commandant Massoud, twee dagen voor de aanslagen van 11 september 2001. In 2008 werd Ayachi opgepakt in Italië omdat hij ervan verdacht werd een aanslag te plannen, maar in 2012 werd de man vrijgesproken.

Toen de oorlog in Syrië losbarstte, verhuisde Ayachi, die van Syrische afkomst is, met zijn familie terug naar Syrië. In ons land loopt geen onderzoek meer naar hem. Mocht hij ooit terugkomen naar ons land, zou hij wel meteen worden opgepakt. Er is namelijk een uitwijzingsbevel voor de man.

Meest gelezen