Videospeler inladen...

Protest tegen doorzichtige boekentassen na schietpartij: "Ik heb alleen tampons voor lichte dagen bij"

In de Amerikaanse school waar anderhalve maand geleden 17 mensen werden doodgeschoten, rijst protest tegen de doorzichtige rugzakken die de scholieren nu moeten gebruiken als boekentas. De scholieren steken de draak met de maatregel en stoppen gekke spullen en briefjes met protestboodschappen in hun tassen.

Nadat de Marjory Stoneman Douglas High School, in de Amerikaanse staat Florida, op 14 februari werd opgeschrikt door een schietpartij, werden extra veiligheidsmaatregelen aangekondigd om te voorkomen dat er wapens in de school kunnen worden gesmokkeld.

Nadat twee leerlingen erop betrapt werden dat ze messen hadden meegebracht, werd twee weken geleden beslist dat alle scholieren verplicht een doorzichtige boekentas moeten gebruiken.

Vergiftigd geschenk

Maandag, op de eerste schooldag na de lentevakantie, kregen alle scholieren een gratis rugzak in transparant plastic. Maar verschillende leerlingen zien dit als een vergiftigd geschenk en laten dit nu duidelijk blijken.

Scholieren vragen zich bijvoorbeeld af wat het nut is van de doorzichtige rugzakken en of ze kunnen voorkomen dat er wapens worden. De 19-jarige schutter die de school met een halfautomatisch wapen binnendrong, was geen leerling van de school. "Hoe kunnen de doorzichtige rugzakken zoiets voorkomen?", vraagt een leerling zich op Twitter af.

Een andere leerling oppert dat niet alles wat in de rugzakken zit, zichtbaar is en dat het onmogelijk is om de rugzakken van 3.000 leerlingen goed te controleren.

Leerlingen klagen niet alleen aan dat de rugzakken een vals gevoel van veiligheid geven, ze vinden ook dat hun privacy aangetast wordt omdat alles wat ze bij zich hebben nu voor iedereen zichtbaar is.

Instagram-protest

Leerlingen laten niet alleen op sociale media hun ongenoegen blijken. Ook binnen de schoolpoorten zwelt het protest tegen de rugzakken aan, en wel op een originele manier: leerlingen stoppen briefjes met protestboodschappen erop in hun rugzakken of schrijven die boodschappen in stift op de rugzakken.

"Dus we kregen doorzichtige rugzakken vandaag. Ze hebben nooit gezegd dat we ze niet mochten aanpassen", schrijft Sheryl op Twitter. Op haar rugzak heeft ze tranende ogen getekend en het woord "gevangene", gevolgd door een volgnummer.

Een andere leerling, Cameron Kasky, pakt het protest nog ludieker aan. De 17-jarige Kasky was een van de studentenleiders die na de schietpartij aan de wieg stond van de #NeverAgain-beweging, die ijvert voor strengere wapenwetten.

Uit medeleven met de vrouwelijke medeleerlingen stopte Kasky gisteren zijn doorzichtige rugzak vol tampons en zette daarvan een foto op Twitter:

Met deze actie wil hij laten zien dat de maatregel vervelend is voor de vrouwelijke leerlingen van de school, nu voor iedereen te zien is dat ze tampons in hun rugzak hebben. Kasky voegde er grappend aan toe dat hij alleen tampons voor lichte dagen bij zich had, dat hij morgen tampons voor zware menstruatie zou meebrengen en dat hij al veel bijgeleerd had door zijn actie:

Intussen is er ook een Instagram-account dat de protestboodschappen tegen de rugzakken verzamelt: msdcamo2. Daarop is bijvoorbeeld te zien dat leerlingen een prijskaartje van 1,05 dollar aan hun rugzak hangen. 

Die prijs verwijst naar de som geld die Republikeinse senator Marco Rubio heeft gekregen van NRA, de Amerikaanse wapenlobby, maar dan gedeeld door het aantal scholieren in de staat Florida.

Meest gelezen