AFP or licensors

Rusland eist excuses van Groot-Brittannië: "De idiotie is te ver gegaan"

Rusland heeft geëist dat Groot-Brittannië zich verontschuldigt, nu blijkt dat er geen bewijs is dat het zenuwgas novitsjok uit Rusland afkomstig zou zijn. Met dat zenuwgas werden de dubbelspion Skripal en zijn dochter Joelia begin maart in Salisbury vergiftigd, iets waarvoor Rusland verantwoordelijk wordt gehouden door Groot-Brittannië. 

Het Britse militaire onderzoekscentrum Porton Down verklaarde gisteren dat het geen aanwijzingen heeft over waar het zenuwgas vandaan zou komen. Er is dus ook geen bewijs dat het zenuwgas uit Rusland afkomstig zou zijn. Het onderzoekscentrum zei wel dat het zenuwgas enkel op staatsniveau kan zijn geproduceerd. Maar welke staat, dat is de vraag.

Het Kremlin reageerde daarop door te eisen dat Londen zich verontschuldigt voor de gemaakte beschuldigingen. Dimitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, benadrukte dat deze idiotie ondertussen ver genoeg is gegaan.

"De Britse eerste minister (Theresa May, red.) moet haar Europese collega's nu in de ogen durven kijken", zei hij. Ze moet volgens Peskov haar verontschuldigingen overbrengen aan Rusland, en duidelijk maken aan de rest van de Europese Unie dat er geen bewijs is dat Rusland achter de vergiftiging zou zitten. 

Londen zal op een of andere manier zijn verontschuldigingen moeten overmaken aan Rusland

Ook het hoofd van de Russische veiligheidsdienst FSB, Sergej Narysjkin, sprak zich vandaag uit over de kwestie. Hij noemde de vergiftiging van de Skripals een "groteske provocatie, opgezet door de speciale diensten van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten". Narysjkin roept op om de dialoog weer op gang te brengen, om de situatie niet te laten escaleren tot een nieuwe Cubacrisis, zoals in de Koude Oorlog. 

Bijeenkomst OPCW

Vandaag komt in Den Haag de Organisatie voor een Verbod op Chemische Wapens (OPCW) samen, op vraag van Rusland. Het OPCW voert een eigen chemisch onderzoek naar de herkomst van het zenuwgas, maar daarvan zijn de resulaten nog niet bekend.

Het OPCW heeft niet het recht om zich uit te spreken over de schuldvraag, ongeacht de resultaten van het onderzoek. Die worden deze week nog verwacht. 

Meest gelezen