Videospeler inladen...

Rusland wijst één Belgische diplomaat uit na vergiftiging oud-spion Skripal

Rusland gaat één Belgische diplomaat het land uitzetten. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan VRT NWS. Eerder wees ons land ook al één Russische diplomaat uit, in een gezamenlijk westers antwoord op de vergiftiging van oud-spion Sergej Skripal en zijn dochter in Salisbury, in het Verenigd Koninkrijk. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders betreurt de Russische reactie en meldt dat de terugkeer van de Belgische diplomaat binnen de 14 dagen in goede banen zal geleid worden.

Deze actie van Rusland past in het aangekondigde kader van "wederkerigheid": aangezien België een Russische diplomaat heeft uitgezet, zal Rusland er als tegenreactie ook een uitzetten. 

Sinds de vergiftiging van de Skripals begin maart hebben westerse landen al ongeveer 130 Russische diplomaten uitgewezen. Dat was een gezamenlijke actie om de solidariteit met het Verenigd Koninkrijk te benadrukken.

Novitsjok

Rusland blijft echter alle betrokkenheid bij de vergiftiging ontkennen. Gisteren maakte het Britse militaire onderzoekscentrum Porton Down bekend dat de Skripals vergiftigd werden met het zenuwgas novitsjok. Waar dat vandaan komt, kon en moest het onderzoekscentrum niet aantonen. 

Porton Down zegt wel dat dit zenuwgas enkel door een staat, en dus niet een particulier, gemaakt kan worden. Toch is dit voor het Kremlin nog maar eens een bewijs dat Rusland niets met de moordpoging te maken heeft en het eist daarom excuses van het Verenigd Koninkrijk.

Meest gelezen