archieffoto

Rusland wil zitting VN-Veiligheidsraad over de zaak-Skripal

De Russische ambassadeur bij de VN Vasily Nebenzia wil dat de Veiligheidsraad samenkomt over de brief van Theresa May over de verantwoordelijkheid van Rusland in de zaak-Skripal. Volgens de premier van het Verenigd Koninkrijk is Rusland verantwoordelijk voor de vergiftiging van de oud-spion Sergej Skripal en zijn dochter. Rusland ontkent iets te maken te hebben met de zaak.

Rusland vraagt dat de VN-Veiligheidsraad donderdagnamiddag in New York bijeenkomt om de zaak-Skripal te bespreken. Dat heeft de Russische ambassadeur bij de VN Vasily Nebenzia meegedeeld.

"Op verzoek van onze regering, vragen wij u om een openbare zitting van de Veiligheidsraad morgen om 15 uur over de brief van de Britse premier Theresa May", aldus de Russische ambassadeur. In de bewuste brief hield May Rusland verantwoordelijk voor de vergiftiging van de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia op 4 maart in het Engelse Salisbury. "In de komende uren zal een brief verstuurd worden naar de Raad, om het Russische standpunt te verduidelijken", zegt Nebenzia.

De Veiligheidsraad kwam op 14 maart al eens bijeen over de kwestie, op het verzoek van het Verenigd Koninkrijk. In Den Haag, waar de Organisatie voor het Verbod op Scheikundige Wapens (OPCW) op vraag van Moskou samenzat, kondigde de Russische ambassadeur Alexandre Choulguine dan weer aan dat er geen gezamenlijk onderzoek komt naar de vergiftiging.

"Helaas konden we geen twee derde van de stemmen halen voor deze motie. Een gekwalificeerde meerderheid was nodig", vertelde Alexandre Choulguine aan verslaggevers. Als gevolg van de vergiftiging is een diplomatenoorlog ontstaan. De Britse regering heeft de schuld voor de aanval bij Moskou gelegd. Daarop beslisten bijna dertig landen om alles samen meer dan 130 Russische diplomaten het land uit te zetten. In een tegenzet stuurt Rusland evenveel diplomaten terug naar hun land.

Rusland blijft met klem ontkennen dat het iets te maken heeft met de hele zaak.

Meest gelezen