Videospeler inladen...

Rutten en Rutte "doen" het

De Vlaamse liberalen van de Open VLD hebben hun campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen voorgesteld: "gewoon doen". De parallel met de slogan van de Nederlandse vrienden van de VVD is gauw gemaakt. En ook diep in de Westhoek is een belletje gaan rinkelen.

De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) trok vorig jaar bij de parlementsverkiezingen naar de kiezer met de slogan "Normaal doen". De nadruk lag bij de Nederlandse liberalen op "normaal". Rutte zette toen de toon met een open brief waarin hij het "armzalige gedrag" van sommigen hekelde en hij richtte daarbij een duidelijke boodschap aan de allochtonen die zich niet willen aanpassen. "Doe normaal of ga weg." Een boodschap die Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten destijds meteen onderschreef.

Vandaag komt Rutten met een gelijkaardige slogan. "Gewoon doen". Bij de Open VLD ligt de nadruk echter op "doen". En dus niet op "gewoon", dat bij Rutte gelieerd was aan het identiteitsdebat. De Vlaamse liberalen willen zich profileren als een "partij van doeners". Overigens: "Normaal" doen is niet gelijk aan "gewoon" doen, verduidelijkte Rutte vorig jaar.  "Ik bedoel normaal doen. Ik bedoel niet gewoon doen. Ik wil dat mensen vreemd doen, hun talent najagen, iets van hun leven maken. Dus zeker niet dat ze gewoon moeten doen."

Of het nu gewoon is of normaal, "doen" zit kennelijk wel in het DNA van de liberalen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland eerder dit jaar had de VVD de slogan "Kies voor doen". Enkele lokale afdelingen van de Nederlandse liberalen deden het met... "Gewoon doen". 

"Boerenverstand" uit de Westhoek

Het is maar de vraag of de Open VLD wel leentjebuur heeft gespeeld bij de Nederlandse VVD. In Mesen - met zo'n 1.000 inwoners een van de kleinste steden in België, diep in de Westhoek - trokken de liberalen namelijk al in 2012 naar de kiezer met de slogan "gewoon doen", claimt burgemeester Sandy Evrard.

"Enkele maanden geleden kwam Gwendolyn langs om de lokale afdeling te bezoeken en te horen hoe die de verkiezingen aanpakt", aldus de Mesense burgervader. "Het was een aangename verrassing dat wij vanuit de verre Westhoek toch enige impact op "Brussel" kunnen hebben en onze simpele ideeën en boerenverstand een weerslag hebben nationaal."

Evrard nodigt meteen de Open VLD-top uit om de campagne ook in Mesen officieel af te trappen. "Ze zijn hier meer dan welkom. We zijn niet enkel de inspiratie voor hun verkiezingsslogan, maar ook een van de weinige overgebleven blauwe eilanden in Vlaanderen."

Meest gelezen