Videospeler inladen...

Slachthuis in Heist-op-den-Berg gesloten "om voedselveiligheid te garanderen"

Opnieuw moet een slachthuis de deuren sluiten. Dit keer gaat het om een runderslachthuis in Heist-op-den-Berg. Het Federaal Voedselagentschap heeft de erkenning ingetrokken wegens een gebrek aan hygiëne, onderhoud van de infrastructuur, goed opgeleid personeel en het intern systeem van kwaliteitscontrole. Dat meldt Het Laatste Nieuws en het nieuws werd bevestigd aan VRT NWS. Het slachthuis noemt de beslissing onterecht.

De sluiting van het slachthuis komt er na een lange reeks van processen-verbaal van het Federaal Voedselagentschap (FAVV). Sinds 2015 werden tientallen processen-verbaal opgemaakt omdat er allerlei tekortkomingen werden vastgesteld bij het bedrijf.

"Om de voedselveiligheid te garanderen, werden in de voorbije maanden meermaals volumes vlees in beslag genomen", zegt woordvoerster Katrien Stragier van het FAVV aan Het Laatste Nieuws

Het slachthuis laat echter aan VRT NWS weten dat het "geen kennis heeft van 'volumes vlees' die in beslag zijn genomen op het bedrijf zelf of bij derden" en dat er nooit sprake is geweest van een gevaar voor de volksgezondheid.

In "De ochtend" op Radio 1 zei Katrien Stragier van het FAVV dat de inbeslagname in het FAVV-dossier staat en dat ze ervan uitgaat dat die informatie klopt:

Herstelplan

Een half jaar geleden werd een breed actieplan opgesteld om de vastgestelde inbreuken aan te pakken. Omdat dat volgens het FAVV niets heeft opgeleverd, is er uiteindelijk beslist om de erkenning van het slachthuis onmiddellijk in te trekken.

De advocaat van het slachthuis noemt de beslissing van het FAVV onterecht. De elementen in het dossier op basis waarvan het slachthuis werd gesloten, zijn volgens het slachthuis al rechtgezet. Het bedrijf zal dan ook op alle mogelijke manieren proberen om opnieuw open te kunnen gaan, zegt de raadsman. Het bedrijf zal dan naar de Raad van State moeten trekken om de beslissing van het FAVV aan te vechten. Zolang blijft het slachthuis gesloten.

Reeks schandalen

De sluiting van het slachthuis komt er na een reeks schandalen bij Belgische slachthuizen. Het grootste is dat rond Veviba, een vleesleverancier van supermarktketens Colruyt en Delhaize.

Heeft het FAVV de erkenning van het slachthuis in Heist-op-den-Berg nu ingetrokken omdat er kritiek kwam dat er te lang gewacht geweest is om in te grijpen bij Veviba? "Het intrekken van een erkenning is iets dat wij helaas af en toe moeten doen", legt Katrien Stragier uit. "Vorig jaar is er vier keer een dossier opgestart om de erkenning van slachthuizen in te trekken", en het is dus niet nieuw.

Meest gelezen