BELGA/HANDOUT

Spoorstaking Frankrijk: Enkele Thalys- en Eurostar-treinen afgeschaft

Zoals aangekondigd en voorzien in het aangepaste transportplan zijn zowel bij Eurostar als bij Thalys enkele treinen afgeschaft. Extra annulaties zijn er voorlopig niet als gevolg van de staking bij het Franse spoor.

Thalys had op voorhand al de annulatie aangekondigd van twee treinen op de lijn Brussel-Parijs. Het gaat om een trein met vertrek in Brussel-Zuid om 8.13 uur en één om 17.43 uur. In de andere richting werden de Thalys-treinen met vertrek in Parijs-Noord van 7.16 uur en 17.49 uur afgeschaft. Daarnaast is er een beperkte dienst van treinen tussen Amsterdam-Centraal en Rijsel: die rijden niet tussen Brussel-Zuid en Rijsel.

Eurostar schafte vier treinen af: op de verbinding Brussel-Londen gaat het om de treinen met vertrek om 8.52 uur en 17.56 uur en in de andere richting om 8.54 uur en 18.04 uur. De Franse spoorwegmaatschappij SNCF liet op haar beurt weten dat slechts een op de zeven TGV's rijdt in Frankrijk. Reizigers krijgen de raad om zich via de website van de SNCF te informeren.

De NMBS meldde tot slot dat het treinverkeer sterk verstoord zal zijn tussen Doornik en Rijsel, met minder dan de helft van de treinen die rijden. Tussen Moeskroen en Rijsel verloopt het verkeer nagenoeg normaal, met slechts één geplande annulatie.

De Franse spoorvakbonden zijn gisteren begonnen aan een krachtmeting met de regering. Ze willen tot einde juni twee dagen op de vijf staken tegen de hervormingen die de regering wil doorvoeren, waarbij onder meer de statutaire benoeming voor nieuwe aanwervingen in vraag wordt gesteld. De volgende stakingsdagen zijn voorzien op 8 en 9 april.

Meest gelezen