AFP or licensors

Turkije, Rusland en Iran streven naar "duurzaam staakt-het-vuren" in Syrië

De presidenten van Turkije, Rusland en Iran hebben elkaar vandaag ontmoet op een top in Ankara. Uit de mededeling die na de ontmoeting werd verspreid, blijkt dat ze werk willen maken van een "duurzaam staakt-het-vuren" in Syrië. De top komt kort na de mededeling van de Verenigde Staten dat het "relatief snel" zijn troepen uit Syrië wilt weghalen. 

Presidenten Vladimir Poetin (Rusland), Recep Erdogan (Turkije) en Hassan Rouhani (Iran) maakten ook onderlinge afspraken over de humanitaire hulpverlening aan burgers die getroffen worden door het conflict in Syrië. Ze willen "hun inspanningen verhogen om tot rust op het terrein te komen en om burgers te beschermen", klonk het in de mededeling. Hoe ze dat concreet willen aanpakken, werd niet gezegd. 

Het is opvallend dat uitgerekend Rusland, Iran en Turkije onderlinge afspraken maakten tijdens deze topontmoeting, aangezien ze verschillende belangen vertegenwoordigen. Rusland en Iran scharen zich achter het regime van de Syrische president Basher Al-Assad, terwijl Turkije de rebellen steunt. 

De top vond plaats kort nadat president Trump verklaarde dat hij de Amerikaanse troepen "vrij snel" wilt weghalen uit Syrië. 

Meest gelezen