Archieffoto
AFP or licensors

Vanmiddag gaat het onweren, KMI geeft code geel

Het KMI waarschuwt voor onweer vanmiddag en geeft code geel uit. Zeker in het oosten van het land kunnen de buien intens zijn en lokaal gepaard gaan met hagel en/of felle windstoten tot 80 km/uur. De maxima liggen tussen 10 en 15 graden. Ook vanavond hangen nog altijd een reeks regen- en onweersbuien over het land, waarbij ook stevige windstoten kunnen voorkomen.

Vannacht blijft het wisselvallig, met nu en dan nog buien maar ook langere en drogere perioden. De minima liggen tussen 3 en 7 graden.

Donderdag begint de dag overwegend zwaarbewolkt en grijs, met hier en daar een bui. In de loop van de namiddag wordt het vanaf de kust droger met opklaringen, in het oosten pas tegen de avond. In vergelijking met de rest van de week blijft het relatief fris, met maxima rond 9 of 10 graden in het centrum van het land.

Op vrijdag krijgen we dan weer een aangename en overwegend zonnige voorjaarsdag. Het blijft overal droog, bij maxima rond 15 of 16 graden. Hetzelfde weerbeeld krijgen we op zaterdag, al bestaat er dan een kleine kans dat hier en daar een buitje valt. Het wordt wel warmer, tot 20 graden. Zondag lijkt vooral in het westen de kans op buien groter te worden. In het oosten komt het kwik mogelijk opnieuw uit op 20 graden, in het westen moet men mogelijk tevreden zijn met 10 graden.

Wat betekenen de kleurcodes?

Voor vanmiddag geldt er dus code geel. Maar wat betekent die code? Wel, het KMI werkt voor de verklaring van verschillende weersfenomenen met de kleurenschaal groen-geel-oranje-rood. Zowel voor wind, regen, sneeuw, mist, storm als onweer worden gelijkaardige waarschuwingen gebruikt. Specifiek voor onweer hebben de kleuren deze concrete betekenis.

Code groen betekent dat er geen significante problemen verwacht worden ten gevolge van onweer.

Code geel betekent dat er plaatselijk kans is op onweer met intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden, die lokaal overlast of schade kunnen veroorzaken.

Code oranje betekent dat er verspreid kans is op hevig onweer met mogelijk overlast op meerdere plaatsen. Intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden kunnen vrij grote schade veroorzaken aan gebouwen en voor wateroverlast zorgen. Ook ontwortelde bomen en blikseminslagen zijn mogelijke gevolgen. Wees op uw hoede en begeef u zo weinig mogelijk in het verkeer.

Code rood betekent dat er grote kans is op hevig onweer met waarschijnlijk overlast op meerdere plaatsen. Intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden kunnen grote schade veroorzaken aan gebouwen en voor wateroverlast zorgen. Ook ontwortelde bomen en blikseminslagen zijn mogelijke gevolgen. Blijf in de mate van het mogelijke binnen.

Meest gelezen