Verloren schilderij van leermeester van Rubens ontdekt in bergruimte van museum in VS

Een museum in Des Moines in de VS heeft in een bergruimte een schilderij ontdekt van Otto van Veen, de leermeester van Peter Paul Rubens. Het gaat om een werk van ruim 400 jaar oud dat waarschijnlijk miljoenen euro's waard is.

"Een Toetanchamonmoment": zo omschrijft Hoyt Sherman Place in Des Moines in de Amerikaanse staat Iowa de ontdekking van een verloren gewaand eeuwenoud schilderij van Otto van Veen.

Het verhaal begint op 12 februari 2016 wanneer uitvoerend directeur Robert Warren in een bergruimte op zoek gaat naar vlaggen uit de Amerikaanse burgeroorlog. Plots valt zijn oog op een schilderij dat tussen een tafel en een valse muur zit geklemd.

Hoyt Sherman Place

Het schilderij is danig beschadigd, maar toch kan Warren een lieflijke scène ontwaren. Meteen rijst bij hem het vermoeden dat het om een waardevol kunstwerk gaat.

"Het schilderij had verschillende lagen verkleurde vernis en zat vol sporen van eerdere restauraties", vertelt hij aan Inside Edition. "Op sommige plaatsen was het houten paneel gesplitst."

Metropolitan Museum of Art

Op de achterkant merkt Warren een etiket dat verwijst naar een catalogus van het Metropolitan Museum of Art in New York. Onder meer op basis van dit spoor gaat hij op zoek naar de herkomst van het schilderij. Al snel blijkt dat het om "Apollo en Venus" gaat, een werk dat Otto van Veen tussen 1595 en 1600 maakte.

Warren neemt contact op met Barry Bauman, een restaurateur uit Chicago die het schilderij onder handen neemt. Hij heeft 4 maanden nodig om het in zijn oorspronkelijke glorie te herstellen. In juli krijgt het een plek in de permanente collectie van Hoyt Sherman Place.

Hoyt Sherman Place

Het museum plant hiervoor strenge veiligheidsmaatregelen want "Apollo en Venus" is waarschijnlijk miljoenen euro's waard. Op veilingen zijn andere schilderijen van Van Veen voor bedragen tussen de 4 en 17 miljoen dollar (3,3 en 13,8 miljoen euro) onder de hamer gegaan.

Van Veen is dan ook niet van de minste. Hij is geboren in Leiden op 1557 en was hofschilder van onder anderen de hertog van Parma Alexander Farnese en de aartshertogen Albrecht en Isabella. Aan het einde van de 16e eeuw vestigde hij zich in Antwerpen waar hij leermeester van Peter Paul Rubens was. Hij stierf in Brussel in 1629.

Hoyt Sherman Place

Het is niet duidelijk waarom "Apollo en Venus" in de bergruimte van Hoyt Sherman Place is terechtgekomen. In de jaren 1880 was het in het Metropolitan Museum of Art in New York te zien.

In de jaren 1920 schonk de familie Collins het schilderij samen met 4 andere werken aan het museum in Des Moines. Mogelijk was het voor die tijd "te naakt" en belandde het daarom in de vergetelheid.

Meest gelezen