Vlaamse wetenschappers ontwikkelen duurzame meststof op basis van microben

Bio-ingenieurs van de universiteiten van Gent en Antwerpen hebben nieuwe meststoffen ontwikkeld op basis van microben. De meststoffen zouden de overstap naar grootschalige biolandbouw kunnen vergemakkelijken.

De ingenieurs maken voor de productie van hun meststoffen gebruik van afval uit de landbouw en de voedingsindustrie. In dat afval zitten nog heel wat voedingsstoffen (zoals fosfor, koolstof en stikstof) waaraan microben zich tegoed kunnen doen.

Met het afval hebben de ingenieurs 3 soorten “nuttige” microben gekweekt (aerobe heterotrofe, microalgen en purperbacteriën). Die hebben ze vervolgens gedroogd tot poeders of meststoffen.

Meeldauw

De poeders hebben ze uitgetest op een aantal planten, waaronder petunia, peterselie en tomaatplanten. Ze bleken minstens even goed te werken als klassieke organische meststoffen. Planten die bemest werden met gedroogde microalgen bleken bovendien beter bestand tegen de schimmelziekte meeldauw.

De poeders hebben als voordeel dat ze gemengd kunnen worden. Zo kan voor elke plant of gewas een andere cocktail samengesteld worden, waarmee ze optimaal kunnen groeien.

De ingenieurs hopen met de hulp van overheidsinstellingen en privébedrijven hun microbiële meststoffen klaar te maken voor de markt. Het MicroNOD-project moet hen daarbij helpen.

Meest gelezen