Videospeler inladen...

Waarom asperges nu zo duur zijn

Doordat de prijs van Belgische asperges momenteel erg hoog is, is de kans groot dat er afgelopen weekend bij u geen asperges à la flamande op het paasmenu stond. Nochtans is de lekkernij een traditioneel gerecht om rond Pasen te eten. Hoe komt het dat asperges nu zo duur zijn en heeft dat een impact op de smaak?

De prijzen variëren maar u betaalt nu toch gemakkelijk meer dan de helft meer dan normaal voor Belgische asperges. “Vraag en aanbod zijn bepalend voor de prijsvorming”, legt Luc Vanoirbeek van de Boerenbond uit aan VRT NWS. “Hoe minder aanbod en hoe hoger de vraag, hoe hoger ook de prijs.” Door de koude zo laat in de winter, is het aspergeseizoen vertraagd. “Het seizoen begint ongeveer 10 dagen later dan normaal”, zegt Vanoirbeek. “Bovendien viel Pasen dit jaar ook vroeg.”

Het aspergeseizoen begint 10 dagen later dan normaal

Luc Vanoirbeek, Boerenbond

Hetzelfde is te horen bij Els Vercauteren, een aspergeteler uit Nieuwkerke-Waas. “We hebben nog tot vorige week nachtvorst gehad en het is nog altijd heel nat op het veld”, vertelt ze op Radio 2 Oost-Vlaanderen. “De grond kan hierdoor niet opwarmen.” Alle Belgische witte asperges die nu in de winkel liggen, zijn gekweekt in serres. Die kunnen nog voor het seizoen echt van start gaat geoogst worden. “De serre-aspergetelers hebben nu het monopolie”, zegt Vercauteren daar nog over.

Lees verder onder de foto

Paul Vercammen uit Lier kweekt zowel asperges in de volle grond als in serres. "We zijn momenteel enkel in de serres bezig", vertelt hij aan VRT NWS. "Voor buiten is het wachten tot de weergoden ons gunstiger gezind zijn." Volgens Vercammen is het nu nog veel te koud voor asperges uit de volle grond. "Vorig jaar hadden we een extreem vroeg voorjaar en hadden we een warme maand maart. Nu is het net andersom."

Veel meer asperges uit volle grond dan in serres

In België worden nauwelijks asperges in serres gekweekt. 471 hectare grond wordt gebruikt om witte asperges in de volle grond te telen, zoals dat het geval is bij teler Vercauteren. Slechts 14 hectare grond wordt gebruikt voor de teelt van (witte) serre-asperges. Vandaar dus het lage aanbod en nu dus de hoge prijs. Voor de volledigheid: zo'n 30 hectare grond is voorzien voor de teelt van groene asperges.

De serre-aspergetelers hebben nu het monopolie

Els Vercauteren, aspergeteler

Binnen twee weken gaat het aspergeseizoen wellicht echt van start. Afhankelijk van het weer kunnen mogelijk dan ook asperges die in volle grond gekweekt zijn geoogst worden. Hierdoor wordt het aanbod Belgische asperges dus een pak groter en zal de prijs dalen. "Ik verwacht dat de prijzen binnen dan enorm zullen dalen", zegt Vercammen.

Wie dus graag asperges wil eten, oefent voor zijn portemonnee het best nog eventjes geduld uit. Voor de smaak zou het weinig uit maken. “De kwaliteit is dezelfde”, klinkt het bij de Boerenbond daarover. Aspergekweker uit volle grond Els Vercauteren het daar niet mee eens. “Elke groente die in de volle grond wordt gekweekt, heeft meer smaak dan uit de serre”, zegt ze. Paul Vercammen die ook in serres asperges kweekt betwijfelt dat. "Ze zitten in dezelfde grond met hun wortels, de smaak wordt niet beïnvloed."

Videospeler inladen...

Meest gelezen