Videospeler inladen...

"Bombardement in Mortsel heeft een litteken nagelaten in heel België, het onderwerp is taboe"

De inwoners van Mortsel hebben het bombardement van 5 april 1943 herdacht. Amerikaanse bommenwerpers dropten toen 600 zware bommen op Mortsel en er kwamen 936 mensen om het leven. "Er zit een taboe op het onderwerp, omdat de daders van het bombardement de helden waren van de bevrijding anderhalf jaar later", zegt Pieter Serrien. Het Amerikaanse leger wou de Duitse Erla-fabriek in Mortsel vernietigen, maar de bommen werden elders Mortsel gedropt.

  • (Non) Traité - Sébastien Van Malleghem - De Standaard, De Morgen
  • Trump in België - Fred Debrock - De Standaard
  • Where's Puigdy? - Pieterjan Luyten - De Morgen

Deze beelden komen uit de documentaire "Vriendelijk vuur" van Frank Van Passel voor de Canvasreeks 4x7. Bekijk hier de volledige documentaire.

Meest gelezen