Verschuivingen bij Ahold Delhaize: nieuwe CEO, 2 Belgen minder aan de top van de fusiegroep

Fusiegroep Ahold Delhaize voert een aantal verschuivingen door aan de top. Voormalig Delhaize-topman Frans Muller neemt op 1 juli de fakkel over als CEO van Dick Boer. Daarnaast verlaten twee Belgen, Johnny Thijs (ex-topman van bpost) en Patrick De Maeseneire (ex-topman van Adecco), de raad van commissarissen.

Muller (57), een Nederlander, heeft veel ervaring in de distributiesector. In 2013 werd hij CEO van de Belgische Delhaize Group. In die functie werkte hij mee aan de fusie met het Nederlandse Ahold, het bedrijf achter de Albert Heijn-winkels. Nu gaat hij dus de leiding in handen nemen van de fusiegroep.

"Frans heeft samen met Dick een belangrijke rol gespeeld in het samenbrengen van Ahold en Delhaize", zegt Mats Jansson, de huidige voorzitter van de raad van commissarissen. Dick Boer, die met pensioen gaat, zal tot 1 juli nauw samenwerken met Muller om een goede transitie te verzekeren. Hij blijft ook adviseur tot midden volgend jaar.

Raad van commissarissen kleurt meer oranje

Er zijn nog andere verschuivingen aan de top. De Belgen Johnny Thijs, de voormalige topman van bpost, en Patrick De Maeseneire, de voormalige topman van Barry Callebaut en Adecco, verlaten de raad van commissarissen, een toezichtsorgaan. Beiden zeggen dat hun andere verplichtingen niet langer te combineren zijn met hun zitje in de raad.

Het aantal Belgen in de raad van commissarissen gaat daarmee van vier naar twee. Blijven over: Jacques de Vaucleroy en Proximus-CEO Dominique Leroy. De raad krijgt ook een nieuwe voorzitter. De Nederlander Jan Hommen (ex-ING) zal de Zweed Mats Jansson opvolgen.

"We houden het in de gaten"

De vakbonden bij Delhaize België zijn al een tijdje ongerust over de groeiende invloed van Ahold bij Delhaize. De verschuivingen bij de raad van commissarisen wijzen opnieuw in die richting, zegt Koen De Punder van bediendebond LBC-NVK. "Het is nog te vroeg om een standpunt in te nemen. We houden het in de gaten en we wachten af wat er gebeurt."

Meest gelezen