Annet Schaap wint "Woutertje Pieterse Prijs" voor mooiste kinderboek

De Nederlandse illustratrice Annet Schaap is winnaar van de 31e "Woutertje Pieterse Prijs", voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Schaap ontving de prijs voor haar debuut "Lampje". De prijs werd vandaag uitgereikt in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam.

De "Woutertje Pieterse Prijs" gaat dit jaar naar Annet Schaap voor haar debuut "Lampje" (uitgegeven bij Querido Kinderboeken). De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugd- of kinderboek.  De winnaar gaat naar huis met een bedrag van 15.000 euro.

De jury, voorgezeten door Noraly Beyer, koos voor Annet Schaap omwille van haar "wervelende taal, sfeervol beeld en oprechte durf. Voor een illustrator die net als haar hoofdpersoon eindelijk heeft durven toegeven aan haar diepe verlangen te willen schrijven, en nu ineens ook schrijver is. Voor een hoofdpersoon die net als Woutertje Pieterse nieuwsgierig is en de wereld met een onbevangen blik tegemoet treedt."

De in 1965 geboren Schaap illustreerde bijna 200 kinderboeken. In Nederland is ze het meest bekend door haar tekeningen bij de succesvolle "Hoe Overleef Ik"-serie van Francine Oomen. Maar ze illustreerde ook veel boeken van andere schrijvers, zoals Janneke Schotveld, Manon Sikkel, Jacques Vriens, Annie M.G. Schmidt en Astrid Lindgren. "Lampje" is haar debuut als schrijver. Hiermee won ze reeds de Nienke van Hichtumprijs 2017.

Meest gelezen