Archieffoto

Belgisch leger verzorgt gewonde Oekraïense soldaten in Neder-Over-Heembeek

In het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek zijn drie Oekraïense militairen aangekomen die gewond zijn geraakt in de oorlog met pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne.

Het gaat niet om dringende zorg die hen toegediend wordt, maar om een revalidatie om hun mobiliteit te herstellen, zo bevestigt de militaire woordvoerder, commandant Olivier Séverin. Over de identiteit en medische situatie van de drie militairen worden geen mededelingen gedaan. Ze verblijven tot het einde van hun behandeling in België.

Het is hoogst uitzonderlijk dat buitenlandse soldaten naar ons land worden gebracht voor verzorging. De drie Oekraïense militairen werden volgens onze informatie eind vorig jaar al geselecteerd in het Militair Hospitaal in Kiev door een team van Belgische artsen. Ze hebben alle drie trauma's opgelopen in de oorlog in Oost-Oekraïne waarvoor erg geavanceerde revalidatie-expertise aanwezig is in Neder-Over-Heembeek.

(lees verder onder de foto)

Diplomatieke spanningen

Volgens het Nieuwsblad zijn de Belgische autoriteiten erg karig met communicatie om "het diplomatieke conflict met Rusland niet nog meer op de spits wil drijven”. Gisteren wees Rusland nog één Belgische diplomaat uit als antwoord op de massale uitwijzing van Russische diplomaten door westerse landen. In de nasleep van de vergiftiging van de Russische oud-spion Sergej Skripal en zijn dochter in Salisbury zijn de diplomatieke spanningen hoog opgelopen.

Premier Michel was onlangs nog in Moskou op bezoek bij president Poetin in een poging om de relaties te verbeteren. "Dan komt de verzorging van Oekraïense soldaten, op kosten van het Belgisch leger, niet echt gelegen”, zeggen militaire bronnen verder nog aan de krant.

Militaire samenwerking met Oekraïne

Niet lang nadat Rusland de Krim had geannexeerd en in het oosten van Oekraïne een oorlog was uitgebroken tussen het Oekraïense leger en pro-Russische rebellen, stemde Minister van Defensie Vandeput ermee in om Oekraïense soldaten met zware brandwonden op te nemen in het Militair Hospitaal. Dat zou tot nu toe nog niet gebeurd zijn.

In 2016 hebben Belgische militairen van het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek wel twee weken lang een medische training gegeven aan Oekraïense militairen.

Later op het jaar zouden nog eens twee Oekraïense militairen naar ons land worden overgebracht.

Uitzichtloze oorlog in Oost-Oekraïne

De oorlog in het oosten van Oekraïne is al vier jaar aan de gang. Er vielen al meer dan 10.000 doden. Ondanks afspraken over een staakt-het-vuren wordt er nog dagelijks gevochten. De rebellen in Donetsk en Loegansk willen zich afscheiden van Oekraïne en zoeken aansluiting bij Rusland. Rusland steunt de rebellen, maar ontkent dat er Russische militairen meevechten in Oost-Oekraïne. Op dit moment is er weinig hoop op beterschap in de regio.

Meest gelezen