Belga

Belgische kunstenaar Francis Alÿs wint Art & Film-prijs van Amsterdams filmmuseum EYE

Kunstenaar-filmer Francis Alÿs is door het filmmuseum EYE in Amsterdam bekroond met de jaarlijkse Art & Film Prijs. Francis Alÿs is in Antwerpen geboren, maar woont al  bijna 30 jaar in Mexico-Stad. De prijs wordt sinds 2015 toegekend aan een beeldend kunstenaar die werkt met bewegende beelden.

Een beetje tot zijn eigen verrassing krijgt kunstenaar-filmer Francis Alÿs de Art & Film Prize van het EYE filmmuseum van Amsterdam.  De prijs wordt sinds 2015 toegekend aan een beeldend kunstenaar die werkt met bewegende beelden, met andere woorden: een kunstenaar in het grensgebied tussen beeldende kunst en film. 

Alÿs verwierf bekendheid met zijn films, foto's, tekeningen, video's en performances. Zo liep hij in 1997 negen uur lang door de Mexicaanse hoofdstad met een blok ijs aan het been. Die gebeurtenis werd vastgelegd in de video "Paradox of praxis: sometimes making something leads to nothing".

Ik vind film fantastisch, maar het is niet mijn taal.

Francis Alÿs in 2013

Het mooie aan de bekroning voor Alÿs is dat hij zelf zegt weinig van het medium film te kennen. "Ik vind film fantastisch, maar het is niet mijn taal", zei hij in 2013 in een interview met ARTnews.

De jury was "zwaar onder de indruk van Alÿs' oprecht en doorvoeld werk dat zijn persoonlijke en soms speelse exploratie van steden en stedelijke omgevingen toont". 

Ook directeur Sandra den Hamzer prees de laureaat: "Conceptueel kunstenaar Francis Alÿs gaat uit van een erg poëtische en fantasierijke gevoeligheid in het observeren en aftasten van politieke en sociale realiteiten, zoals degene die je tegenkomt langs nationale grenzen en in conflictzones."

Meest gelezen