Videospeler inladen...

Braziliaans oud-president Lula da Silva moet naar de cel

In Brazilië heeft het Hooggerechtshof beslist dat oud-president Lula da Silva naar de cel moet. Eerder is hij veroordeeld tot 12 jaar cel voor corruptie. Lula da Silva had gehoopt om op vrije voeten te kunnen blijven zolang enkele beroepsprocedures lopen.

Lula da Silva is veroordeeld voor onder meer het aannemen van smeergeld. In totaal lopen er zes onderzoeken naar corruptie tegen hem. Lula da Silva werd in juli 2017 veroordeeld door de rechtbank in Curitiba wegens corruptie in verband met het bouwconcern OAS. Hij kreeg daarvoor 9,5 jaar cel, maar in beroep spraken drie rechters van het hof van beroep in Porte Alegre eind januari van dit jaar een nog strengere gevangenisstraf uit van 12 jaar en 1 maand.

De oud-president diende daarop een verzoek tot "habeas corpus" in bij het Hooggerechtshof om te verhinderen dat hij de cel in zou moeten tot alle beroepsmogelijkheden zijn uitgeput. De elf rechters beslisten twee weken geleden al om de zaak ontvankelijk te verklaren. Vannacht wezen ze het verzoek uiteindelijk nipt af met 6 stemmen tegen 5.

De beslissing van het opperste gerecht is een tegenslag voor de politieke ambities van Lula da Silva, die zich kandidaat wil stellen voor de presidentsverkiezingen in oktober van dit jaar. Lula da Silva is Brazilië's populairste politicus en loopt voorop in de peilingen voor presidentsverkiezingen later dit jaar. Door de celstraf zal hij daaraan wellicht niet kunnen deelnemen.  

Videospeler inladen...
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen