AFP or licensors

Olietapijt besmeurt 60 kilometer lange kuststrook in Borneo

Op het Zuidoost-Aziatische eiland Borneo, langs het Indonesische deel Kalimantan, wordt een 60 kilometer lange kuststrook door een reusachtig olietapijt besmeurd, dat meldt de nationale rampenbestrijdingsdienst. De milieuschade wordt veroorzaakt door een defecte oliepijpleiding van het staatsenergieconcern Pertamina.

Op het eiland Borneo heeft minstens 34 hectare mangrovewoud aanzienlijke schade opgelopen. Veel vissen en andere zeedieren hebben de vervuiling niet overleefd.

De olie is volgens een officieel onderzoek door een lek in een pijpleiding van het staatsenergieconcern Pertamina in het zeewater geraakt. Bij de bluswerken van de in brand geschoten olie zijn sinds het weekeinde minstens vijf mensen omgekomen. De politie voert nog een onderzoek om de exacte omstandigheden van het ongeval te achterhalen.

"Pijpleiding beschadigd door kracht van buitenaf"

Het concern had in het begin alle verantwoordelijkheid van de hand gewezen. Inmiddels verklaarde de onderneming dat de stalen pijpleiding op de zeebodem door "een kracht van buitenaf" werd beschadigd. De pijpleiding is in totaal ongeveer 100 meter van zijn oorspronkelijke positie verschoven. Voor de havenstad Balikpapan, die tot het Indonesisch grondgebied behoort, is een ruim twaalf vierkante kilometer grote zone getroffen.

Met een oppervlakte van meer dan 750.000 vierkante kilometer is Borneo het op twee na grootste eiland ter wereld. Het grootste deel, in het zuiden, behoort tot Indonesië. Op het eiland ligt echter ook de staat Brunei. De rest van het eiland is van Maleisië.
 

Meest gelezen