Videospeler inladen...

Duitse gerecht laat Puigdemont vrij onder voorwaarden, geen vervolging voor rebellie

De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont is door het Duitse gerecht vrijgelaten onder voorwaarden. De rechtbank ziet geen grond voor vervolging wegens rebellie, wel kan Puigdemont eventueel worden overgeleverd aan Spanje wegens corruptie. Over die overlevering moet de rechtbank later nog beslissen.

Puigdemont zit sinds 25 maart in een Duitse cel. Hij werd gearresteerd aan de Duits-Deense grens op grond van het signalement van Spanje tegen de ex-leider van Catalonië. Puigdemont was toen op weg naar ons land, na een lezing te hebben gegeven in Finland.

De rechtbank in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein laat Puigdemont nu vrij in afwachting van een definitieve beslissing over een eventuele overlevering aan Spanje. Het Duitse parket had eerder deze week nochtans gevraagd om Puigdemont in de cel te laten, maar volgens de rechter is er geen gevaar dat Puigdemont zal proberen te vluchten.

Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan zijn vrijlating: zo moet er zo'n 70.000 euro borg worden betaald en moet Puigdemont in Duitsland blijven. Hij moet zich ook een keer per week bij de politie melden. Verwacht wordt dat Puigdemont morgen effectief de gevangenis gaat verlaten.

Geen rebellie

Het Spaanse gerecht wil Puigdemont vervolgen voor rebellie en corruptie. In het kader van een eventuele overlevering aan Spanje weerhoudt de Duitse rechtbank de aanklacht voor rebellie niet omdat er in het Duitse recht geen soortgelijke aanklacht mogelijk is als er geen bewijzen zijn voor geweld. De aanklacht voor corruptie zien de Duitsers wel als een mogelijke basis voor overlevering. Advocaat Paul Bekaert reageert alvast opgelucht dat het Duitse gerecht de zware aanklacht voor rebellie tegen zijn cliënt laat vallen.

De Spaanse regering heeft laten weten dat ze gerechtelijke beslissingen "altijd zal respecteren", of die beslissingen de regering "nu wel of niet bevallen". De beslissing van de Duitse rechtbank betekent een klap voor de Spaanse onderzoeksrechter die het Europees aanhoudingsmandaat lanceerde. Omdat de Duitse rechtbank de kwalificatie "rebellie", de belangrijkste voor het Spaanse gerecht, laat vallen, kan Puigdemont zelfs als hij uitgeleverd wordt aan Spanje daarvoor niet meer berecht worden.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) denkt intussen het zijne van de Spaanse aanklacht voor rebellie. "Rebellie is een 19e-eeuws misdrijf dat moderne rechtsstaten niet kennen", schrijft hij op Twitter. Bourgeois oppert dat het Europees Hof van Justitie zich eens zou moeten kunnen buigen over de vraag of zo'n aanklacht wel in onvereenstemming is met de Europese grondrechten.

De drie Catalaanse ex-ministers die nog in België zijn en tegen wie een aanhoudingsmandaat loopt, zijn vandaag verhoord door een Belgische onderzoeksrechter. Na verhoor werden zij opnieuw vrijgelaten onder voorwaarden. De drie Catalanen verschijnen binnen twee weken voor de Brusselse raadkamer. Die zal zich uitspreken over het Europese aanhoudingsmandaat dat tegen hen is uitgevaardigd door de Spaanse justitie.

Videospeler inladen...

Meest gelezen