Eerste plastic attack in Brussel

Aan de AD Delhaize op de Brusselse Anspachlaan vindt zaterdag de eerste 'plastic attack' plaats. Nadat milieuactivisten hun inkopen hebben gedaan, zullen ze plastic verpakkingen van de producten achterlaten in of voor de winkel.

Een 'plastic attack' is een fenomeen dat overgewaaid is uit Groot-Brittanië, waarbij milieuactivisten inkopen doen in een supermarkt en nadien alle plastic verpakkingen op de grond gooien voor de inkom van de winkel. Ze doen dat om te protesteren tegen overbodige plastic verpakkingen in supermarkten.

De AD Delhaize op de Anspachlaan in Brussel is de eerste supermarkt in België die zo'n attack zal meemaken. Dat brengt natuurlijk heel veel rommel en opruimwerk met zich mee, maar Delhaize begrijpt de boodschap van de actiegroep, zegt Roel Dekelver van Delhaize.

"We zijn ervan op de hoogte en willen dat de actie zo geordend en gecoördineerd mogelijk verloopt. We begrijpen het standpunt ook van de milieuactivisten. Daarom zetten we kartonnen dozen waar ze het plastic in kwijt kunnen."

"Verpakking heeft haar nut"

Maar een verpakking heeft ook zo haar nut. "Producten kunnen dankzij een verpakking langer bewaard worden. Hoe minder lang voedsel bewaard kan worden, hoe meer voedselverspilling. Het is geen zwart-witverhaal."

Delhaize doet bovendien inspanningen om de hoeveelheid plastic te verminderen. Zo worden bio-groenten niet langer verpakt in plastic, maar wordt het biolabel nu op de groenten gelaserd, dankzij een nieuwe technologie.

Er zijn in de nabije toekomst nog meer 'plastic attacks' in Belgie gepland, waaronder in Leuven en Mechelen.

Meest gelezen